Utrymme att förverkliga sig själv är temat för årets Helsinki Pride i Finland som inleddes i måndags. Under veckan har politiska och kulturella aktiviteter hållits i syfte att skapa och diskutera hur det queera utrymmet i det finska samhället ser ut.
Transmöten, logdans, gayguidning och paneldebatter har stått på programmet under veckan, liksom picknick för björnar och regnbågsmässa. Deltagare har erbjudits hiv-snabbtest, diskuterat jämlik ålderdom och sett på film. I onsdags avhandlades årets tema, utrymme, i en paneldebatt. Situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland och Sydafrika ur ett hbt-perspektiv diskuterades på torsdagen. Under festivalen har även ett Pride för unga anordnats för folk under 25.
Flera kända finländare under de senaste tio åren har kommit ut som homosexuella och flera offentliga personer lever som öppet homosexuella. Bland annat hamnade presidenkandidaten Pekka Haavisto som lever i registrerat partnerskap på andra plats i första valomgången i januari i år.
Hat på nätet
Trots tecken på att det på många fronter går i rätt riktning har tonen mot hbt-folk höjts det senaste året. Hatiska kommentarer på nätet är vanligt, men också uttalanden från finska riksdagsmän har förekommit. Förra året fällde Sannfinländaren och riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen kommentaren att homosexuella borde deporteras tillsammans med somalier till Åland.
För två år sedan attackerades Helsinki Pride av flera unga män i 20-årsåldern som använde tårgas och pepparspray mot paraden. Uppemot 80 paraddeltagare skadades i angreppet som enligt finska säkerhetspolisen var planerat. Flera av männen som greps misstänktes ha högerextrema kopplingar, något de tre som senare åtalades nekade.
2009 inledde Helsingfors stads turistbyrå en kampanj för att marknadsföra staden som gayvänlig. Som ett led i kampanjen identifierades och erbjöds företag en hbt-certifiering – för att kvala in ska företagen leva upp till kriterier som arrangörerna bakom Helsinki Pride har satt upp. Ur turistsynpunkt är Helsinki Pride ett viktigt arrangemang då 30 000 deltog i förra årets parad.
Kampanj på sparlåga
Men efter tårgasattacken mot Pride-paraden för två år sedan har kampanjen för att göra Helsingfors till en gayvänlig stad varit mindre synlig. Kampanjen menar att företag som anslutit sig har utbildats under det senaste året. Bland hbt-aktivister råder dock skepsis:
− Det är jättebra att Helsingfors valt att marknadsföra sig som en gayvänlig stad, men jag tror att staden egentligen är mer neutral än aktivt gayvänlig. Dessutom borde staden komma ihåg också de vanliga invånarna och inte enbart fokusera på turister, säger Aija Salo, generalsekreterare för Seta, Finlands största hbt-organisation till svenska Yle.