Startsida - Nyheter

Rättviseförmedlingen expanderar utomlands

När det mångfaldigt prisbelönade projektet Rättviseförmedlingen firade ett år vid den här tiden förra året förutspådde grundaren Lina Thomsgård utlandsexpansion. Nu är den ett faktum. Projektledaren Malin Österberg var på plats i Helsingborg och medverkade vid lanseringen, som hon kommenterar såhär:

– Det var ett underbart gäng med nyfikna och glada personer som kom till lanseringen i dag. Jag fick många frågor om hur vi jobbar med Rättviseförmedlingen i Sverige och det märktes att intresset var stort. Det är fantastiskt att se att så många kloka personer vill vara med i uppstarten i Finland och jag ser fram emot att följa den finska Rättviseförmedlingen. De kommer till exempel att efterlysa på två språk, finska och svenska, och det är ju något helt nytt. 

Peppe Öhman är en av de ansvariga för verksamheten i Finland. Hon är väldigt nöjd med Malin Österbergs presentation och berättar att det inte bara var seminariedeltagarna som ställde frågor. Såväl svenska Yle som Hufvudstadsbladet intervjuade Malin Österberg och fler medier har visat intresse. I stort sett kommer efterlysningarna att fungera enligt samma modell som i Sverige.

– Jag tror att den svenskspråkiga delen till en början kommer att vara starkare eftersom många finlandssvenskar redan känner till Rättviseförmedlingen. Nu gör vi det tvåspråkigt och då når vi ännu fler, tror Peppe Öhman. 

Ola Nilsson är Rättviseförmedlingens internationella samordnare. Enligt honom är lanseringen i Finland bara början:

– I Norge har vi också ett gäng som vill dra igång innan sommaren. Några eldsjälar har startat upp Equalisters Italia och planerar att köra fullt ut efter sommaren. Sen har vi fortsatta kontakter med folk i New York, Storbritannien, Danmark, Berlin och i Bryssel. Det som krävs är ju några riktigt drivna personer med bra nätverk som vill göra något bra och kul för att rätta till skevheter i sitt samhälle. Det är fantastiskt att äntligen få se detta förverkligas nu genom det grymma gänget i Finland!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV