Regeringens beslut att satsa 32 miljoner på jämställdhetsforskning får ett blandat mottagande. Kerstin Alnebratt vid sekretariatet för genusforskning tvivlar på satsningens betydelse och Fackförbundet Vision är positiva och har förhoppningar om att det ska leda till ytterligare forskning på kvinnodominerade yrken.
Regeringen satsar 32 miljoner kronor på forskning om jämställdhetsarbete inom praktiskt jämställdhetsarbete i offentlig sektor, näringsliv och akademisk utbildning, meddelar utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande i dag.
Kerstin Alnebratt, prefekt på nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet, tror inte att satsningen kommer att ha så stor betydelse för genusforskningen, eftersom den riktar sig till mer praktiknära områden inom jämställdhetsforskningen.
Viktigt att se maktperspektiv
– Det behövs mer forskning om jämställdhet på fler nivåer. Regeringen var också noga med att inte skriva ut genusforskning i satsningen, säger Kerstin Alnebratt.
Hon anser samtidigt att satsningen kan ha betydelse i bemärkelsen att det är en satsning på forskning på jämställdhet, vilket innebär att jämställdhetsarbetet och jämställdhetsforskning skärps.
– Men det är viktigt att forskningen ser maktperspektiv på forskning och jämställdhetsarbete och vid formulering av politiska mål, säger Kerstin Alnebratt.
Mer forskning om kvinnodominerade yrken
Beslutet om satsningen får ett positivt mottagande av fackförbundet Vision, som arbetar aktivt för en mer jämställd arbetsmarknad, enligt ett pressmeddelande på deras hemsida.
– Det behövs till exempel mer forskning om vad som händer när ett yrke bli kvinnodominerat. Studier pekar på att lönen sjunker när andelen kvinnor ökar i ett yrke, men vi behöver veta mer om vad som händer också med status och villkor, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision.
– Samtidigt ska vi vara medvetna om att det redan finns mycket forskning som visar att löneskillnaderna mellan kvinno- och mansdominerade sektorer är ett problem, inte minst för välfärdssektorn. Det är dags att såväl beslutsfattare i regering och riksdag som arbetsmarknadens parter börjar jobba med detta på allvar och kommer fram till resultat, säger Annika Strandhäll.
Regeringens satsning ska träda i kraft år 2013 och i regleringsbrevet får Verket för innovationssystem, Vinnova, 12 miljoner kronor att fördela det första året och 20 miljoner kronor år 2014. Pengarna ska delas ut till forskning inom olika vetenskapliga discipliner som anses hålla högsta vetenskapliga kvalitet samt anses bidra till utveckling och framsteg för praktiskt jämställdhetsarbete inom universitet, högskola, offentlig sektor och näringsliv.