Regnbågsfestivalen i Malmö har dragit igång med ett bredare program än någonsin. Feministiskt Perspektiv ställde tre frågor till festivalgeneralen Susanne Adielsson.
Regnbågsfestivalen i Malmö har dragit igång. Det blir teater, konstutställningar, fest, barnscen och beachvolley. På seminarieprogrammet finns debatter, samtal och föreläsningar om våld, hatbrott och hbt-ungdomars villkor, vithetsnorm och djurrätt, öppenhet i idrotten och 30 år med hiv.
Festivalen pågår från onsdag till söndag och avslutas med en regnbågsmässa i St Matteus kyrka. Susanne Adielsson är RFSL:s
ordförande och festivalgeneral.
Vad tycker du utmärker årets regnbågsfestival?
– Utbudet. Det är föreläsningar och föreställningar och regnbågsgala direkt efter paraden. Vi kör ihop allting så det blir roligare och mer aktuellt.
Flera svenska hbt-festivaler har i år föregåtts av diskussioner, och även konflikter, om inkludering och exkludering, om vilka som får medverka. Hur ser det ut i Malmö?
– Det har varit diskussioner, men vi hänvisar till vår värdegrund.
Vad kommer besökarna att ta med sig hem efter festivalen?
– En känsla av att de har haft roligt och kunnat få vara sig själva i en trygg miljö, känna sig helt accepterade utan en massa normer.