Startsida - Nyheter

Republikanerna och kvinnorna

I samband med republikanska konventet, där presidentkandidaten Mitt Romney väntades satsa på att väcka sympatier bland kvinnor, bjöd the New York Times in en grupp kvinnor till ett runda bords-samtal. De fick svara på frågor om hur de såg på anklagelserna om att republikanerna driver ett krig mot kvinnor, och vilka frågor som är viktigast för dem just nu.

Samtalet kretsade mycket kring reproduktiva rättigheter, abort och de lagförslag som republikaner runt om i USA fört fram för att ge foster mänskliga rättigheter från befruktningsögonblicket.

Ledarskribenten Frank Bruni, som ledde samtalet, försökte med stora svårigheter, föra över samtalet på andra frågor.

Danielle Boudrow, 23, demokrat, administratör och volontär på abortrådgivningslinje förklarade:

– Det här är det största aktuella hotet, inte nödvändigtvis vad kvinnor ser som viktigast i sina liv. Kvinnor, precis som män, vill kunna ha ett bra jobb, en bra utbildning, leva ett gott liv. Vi vill inte ägna hela tillvaron åt att utkämpa politiska strider.

Dawn Wildman, 48, republikan och ordförande för den första Tea Party-gruppen i San Diego, stack ut i gruppen och hade svårt att hävda sin linje att det inte finns någon motsättning i att vilja inskränka aborträttigheter och att bry sig om kvinnor.

Cristen Hemmins, 41, demokrat från Mississipi, egenföretagare och kvinnorättsaktivist har varit drivande i kampanjen mot ett abortinskränkande lagförslag i Mississippi. Information om konsekvenserna ledde till att förslaget röstades ner. Tillsammans med Mary Beth Mobley, 46, demokrat, försäkringshandläggare och söndagsskolelärare också från Mississippi, drar hon slutsatsen att personer som Mitt Romney och Paul Ryan, som stöder den typen av lagförslag, saknar insikt om konsekvenserna. Därför befarar många kvinnor att de kan ställa till med stora problem för kvinnor om de får makten.

Kvinnor i USA röstar vanligtvis i högre utsträckning på demokraterna och i år är könsklyftan särskilt stor. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet ligger försprånget för Obama över Romney på 14–15 procentandelar i genomsnitt och hela 29 procentandelar bland ensamstående kvinnor.

Frågan är om det räcker att tala positivt om kvinnor på ledande poster för att locka till sig deras röster.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV