Startsida - Nyheter

Roller derby vänder på genuspannkakan

För fem år sedan var de en handfull personer som skejtade på parkeringsplatser och i industriområden. Nu finns det ligor från norra till södra Sverige. Feministiskt Perspektiv träffar Jenny Stendahl, en av de som tog roller derby till Sverige.

– Jag ville inte vara med från början, jag tyckte att det verkade livsfarligt, säger Jenny Stendahl, eller Jender Bender som hon heter på banan.

Men så hittade hon ett par rullskridskor på en loppis, två storlekar för stora, och så var det med det. De andra i kompisgänget hade redan bestämt sig för att börja spela roller derby. Inspirationen kom från Youtube-klipp mejlade av en nattarbetande kompis.

Roller derby är en sport som präglats starkt av DIY-kulturen, do it yourself. Den för tankarna till riot girls; 90-talets punkrockrörelse med högljudda feminister som lärde sig hur instrumenten fungerade samtidigt som de hamrade på för fullt på trummor och gitarrer och skapade sitt eget sammanhang på sina villkor.

Och det var precis det Stockholm Roller Derbys grundare gjorde. De lärde sig själva och bröt även några revben i processen. Det är en fullkontaktsport.

– Vi var först i Skandinavien, och det enda som fanns att lära sig av var några youtube-klipp så vi testade oss fram. Vi läste WFTDA:s regler och försökte klara deras minimum skills. Vi visste inte ens vad vi skulle träna på.

Ingen träningshall

WFTDA är Women’s Flat Track Derby Association och grundades 2004 i USA, de flesta ligorna i Europa följer deras regelverk. Ett regelverk Stendahl som domare har stenkoll på. Flat track innebär att åka på en platt bana, till skillnad från att tävla på banked track som är velodromformat. Stockholm Roller Derby hade ingen bana alls.

– Vissa nätter drömde jag att jag hittade ett stort parkettgolv mitt i skogen. Ett som ingen visste om att det fanns, ett där vi kunde träna, säger Jenny Stendahl .

Trots att Stockholm Roller Derby, eller STRD som de förkortas i likhet med deras förebilder Texas Roller Derby TXRD, har vuxit oerhört mycket i antal medlemmar under dessa fem år, och trots att de är medlemmar i Svenska skridskoförbundet, och blivit rankade som topp tre när de andra europeiska derbyligorna fått säga sitt så kvarstår lokalproblemen.

STRD har fortfarande ingen träningshall. Nu tränar de i Solnahallen och får boka in sig på de tider som blir över. Många hallar är rädda för att få sina golv förstörda av rullskridskorna.

Röda sandaletter verkade viktigt

Det är enbart personer som identifierar sig som kvinnor som får spela roller derby, män får dock bli domare.

– Det finns vissa som blir sura över att de inte får vara med och spela. Nu finns det också roller derbyligor bestående av enbart män i USA och England, berättar Jenny Stendahl.

Hur kommer det sig att män får vara med och döma när de inte får spela?

– Ja, säger Jenny Stendahl och funderar. De ska väl få göra något kul, säger hon skämtsamt och skrattar och säger att roller derby vänder på genuspannkakan.

– När man pratar om roller derby då menar man roller derby för kvinnor. Om man pratar om män som spelar roller derby då säger man mäns roller derby, könsprefixet hamnar där istället. Det sticker nog i ögonen på en del eftersom de blir uteslutna automatiskt för att de är män. Men å andra sidan finns det ju de som blir själaglada för att de får vara med, att de får vara domare. Våra domare har inga problem med att låta kvinnorna stå i första rummet.

Kraftpaket

Att det enbart är kvinnor som spelar präglar ibland den mediala skildringen av sporten.

– Det är den helt vanliga fällan som alla kvinnor hamnar i. Som vid Gudrun Schymans första tal som partiledare, då kommenterade man att hon hade röda sandaletter på sig. Det verkar vara viktigt. Även om folk som skriver om oss har intentionen att skildra oss som en stark kvinnosport så hamnar de ibland ändå i fällan att skriva om nätstrumpbyxor och hotpants. Jag vet inte hur man ska komma ifrån att kläder och det yttre kommenteras på det sättet. Att rapportering om utseende kommer före sporten, det är lite typsikt.

För att bli en roller derbyspelare behöver du inte ha elitsatsat inom sport. Men det är ju bevisligen en fysiskt utmaning, hur kommer det sig att de som brukade skolka från skolidrotten hittar hem i roller derby?

– Det spelar ingen roll hur gammal du är, bara du är över arton år. Du kan inte vara för tjock för derby, du kan inte vara för smal för derby. Många av de blockers som finns i USA är väldigt stora kvinnor, säger hon och fortsätter:

”Aggresiv sport”

– De är väldiga kraftpaket, det går ju inte att ta sig förbi dem då motståndarlagets jammer måste ta sig förbi lagets blockers för att ta poäng. Och dessa blockers är jäkligt smidiga på sina skridskor, de flyger fram. När du kommer till en träning så är hela du en resurs det spelar liksom ingen roll vad du har för kroppstyp.

Roller derby kommer från USA, och ur den amerikanska derbykulturen kommer traditionen att ha alteregon på planen.

Från läktaren kan jag rapportera att spelarna ofta ser vansinnigt tuffa ut. Som Blood Countess som inte längre fick sminka ansiktet med låtsasblod om hon faktiskt skulle bli skadad och sjukvårdarna på plats skulle få svårt att avgöra hur skadad hon verkligen var.

Jenny Stendahl rättar mig när jag säger att roller derby är en aggressiv sport. Det är en hård sport, menar hon:

– Där en måste hålla huvudet kallt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV