Startsida - Nyheter

Saudiarabien öppnar för kvinnors deltagande

Den saudiska OS-kommittén ska ha ändrat sitt beslut efter att den internationella OK-kommittén fått påtryckningar om att förbjuda landet från att delta så länge kvinnor inte tillåts ställa upp i OS. Det blir i så fall första gången i landets historia som en kvinna deltar. Den saudiska OS-kommittén sade i veckan att kvinnor kommer att kunna kvala in till OS.


Ökad dödlighet

Enligt rapporten ”Steps of the devil” – The denial of women’s and girls right to sport in Saudi Arabia från människorättsgruppen Human Rights Watch som publicerades i februari i år begränsas kvinnors och flickors möjlighet att utöva sporter och gymnastik i skolan kraftigt. Statliga skolor erbjuder ingen idrott för flickor, och även i privata skolor är den ofta begränsad.

Under 2009 och 2010 förbjöds privata gym som en följd av den konservativa synen på idrott. I protest mot förbudet lanserade en grupp kvinnor kampanj med namnet ”Låt henne bli fet”. I Saudiarabien har fetma och följdsjukdomar som diabetes ökat kraftigt på senare år, och detta är särskilt tydligt bland kvinnor och flickor. Idrottsförbudet skadar och försämrar deras hälsa. En följd av detta är ökad dödlighet bland kvinnor.


”Djävulens steg”

Enligt rapporten argumenterar motståndare till kvinnors idrottande att det skulle leda till ett moraliskt förfall, att kvinnor skulle börja klä sig mer utmanande och strunta i sina plikter. Bland de som är för att kvinnor ska få delta i lagsporter är det ofta hälsoskäl snarare än ett rättighetsperspektiv som åberopas.

En saudisk kvinna, Dalma Malhas, deltog 2010 i OS för juniorer i Singapore i banhoppning. Hon fick då brons men hade inga officiella sponsorer och hade inte heller gått igenom den nationella kvalprocessen. Dalma Malhas som är 18 år, har beskrivits som den som sannolikt blir den första kvinnliga idrottaren från Saudiarabien i OS.


Tom gest

Men enligt den amerikanska tidningen New York Times kan gesten från kungariket vara endast symbolisk. Dalma Mahlas ska efter att hennes 12-åriga svenska märr Caramell KS skadats inte ha lyckats ta sig vidare i kvalet. Detta rapporterade internationella ridsportsförbundet FEI i måndags.

- Det skulle ha varit en stor möjlighet att ha en kvinnlig idrottare på det saudiska banhoppningslaget, sade Dalmas mamma Arwa Mutabagini till FEI.

- Men Dalma är ung och hon är fast besluten att representera Saudiarabien på högsta nivå, så vi hyser stort hopp inför Rio 2016.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV