Gudrun Schyman och Amanda Mogensen, båda aktiva i Feministiskt Initiativ, startar nu en utbildning om makt som riktar sig till ledare inom offentlig och privat verksamhet samt ledare inom fackföreningar och ideella organisationer.
Maktakademin behövs, menar Schyman, eftersom de flesta ledarskapsutbildningar väjer för maktfrågan och fastnar på en individnivå där personer peppas att "våga mer" och "ta för sig".
– Jag tycker det är viktigt att förstå att makten också finns på strukturell nivå och att det påverkar oss – i alla våra relationer. Kan man inte den kartan är det lätt att man går vilse. Synliggör man inte maktfrågorna kan man inte bygga strategier för att förändra, säger hon.
Schyman menar att maktdiskussionen uteblir i många sammanhang – inte minst i idéburna organisationer som kan vara så uppfyllda av att arbeta med det de tror på att de inte vill kännas vid att det finns maktfrågor också i deras organisation.
– Kyrkan är ett bra exempel. Där är man så ”helig” att man sopar alla konflikter under mattan eftersom alla förväntas vara ”goda”.
Syftet med maktutbildningarna är att medvetandegöra ledare om strukturella maktmönster. Med maktkunskap som grund blir det lättare och mer spännande att diskutera hur man kan uppnå de mål man har, menar Schyman, som också tror att människor blir mer kreativa när de slipper fastna i stereotyper.
– Tanken är att genom strukturell analys och genomgång av individuella erfarenheter lägga grund för ett modernt och modigt ledarskap, inriktat på förändring.