Startsida - Nyheter

Seger för ensamstående kvinnor

Ensamstående kvinnor ska få rätt att inseminera i Sverige. Det beskedet gav företrädare för Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna i en debattartikel i Svenska Dagbladet i tisdags.

"Människors lämplighet som förälder avgörs inte av om man lever i en parrelation" skriver företrädarna, som nu ska föreslå en ändring av lagen så att ensamstående kvinnor får tillgång till assisterad befruktning. Förslaget väntas få en tydlig riksdagsmajoritet då endast Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är emot.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund kallade det "ett riktigt dåligt förslag" då han menade att det fråntar barnet dess rätt till sina föräldrar. Han fick svar på tal, bland annat av föreningen Femmis som på SVT Debatt skriver "KD visar än en gång att de vill bestämma vem som ska få bilda familj och hur den familjen ska se ut".

Många välkomnade beskedet om insemination, däribland RFSU.

– Detta är en stor seger och en fråga som RFSU har drivit i många år. Det är verkligen dags att ändra lagen. Som det är nu får endast kvinnor som lever i en relation tillgång till insemination inom den svenska vården. Många ensamstående kvinnor reser därför utomlands, till exempel till Danmark, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV