Startsida - Nyheter

Seger för sekulära i Egypten

En administrativ domstol i Kairo beordrade på tisdag att konstitutionskommitténs arbete ska stoppas på grund av felaktigheter i valet av ledamöter. Detta efter hård kritik mot att kommittén bestod övervägande av islamisternas handplockade ledamöter. Konstitutionskommitténs uppgift är att skriva en ny grundlag för Egypten. Men eftersom 65 platser av 100 gick till Broderskapet och salafisternas anhängare, protesterade oberoende ledamöter och ledamöter från det liberala blocket och vänsterblocket. De menade att denna församling inte är kapabel att skriva en grundlag som försäkrar alla Egyptens medborgare. Ungdoms- och kvinnoorganisationerna bekräftade kritiken. Bland de som avgick eller avstod ifrån att delta i grundlagkommittén fanns även experter från islamiska Al Azhar-universitet samt koptiska kyrkan.

Nu ska en ny konstitutionskommitté bestående av ledamöter som representerar alla politiska strömningar och etniska och religiösa grupper omväljas. Med detta beslut förlorade Brödraskapet och salafisternas sin position att kunna diktera en grundlag som baseras enbart på sharialagar. Men fortfarande finns en politisk konsensus bland de stora politiska partierna om att inte röra artikel 2 i den gamla grundlagen som säger att sharialagar är källan till lagar. Fast det liberala blocket och vänsterblocket, samt oberoende experter, säger att de ska se till att medborgarnas grundläggande fri och demokratiska rättigheter garanteras.


En gemensam presidentkandidat

The Revolution Continues Coalition i Egypten har efter påtryckningar från revolutionära ungdomsorganisationer bestämt sig för att diskutera möjligheten till att nominera en enda kandidat för presidentvalet. En rad av presidentkandidater från vänster och liberala håll har välkomnat förslaget och sagt sig vara beredda att diskutera möjligheten för att kunna konkurrera ut islamisternas presidentkandidat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV