Startsida - Nyheter

Sexism gav bidrag för värdegrundsarbete

Innebandyklubben FBC Engelholm tilldelas bidrag för värdegrundsarbete. Ett arbete klubben länge sagt sig vara på väg med extern utbildning. Feministiskt Perspektiv har följt fallet och vet att de åtgärder som utlovades för snart ett år sedan, efter skandalen med de sexistiska spelidén, aldrig har påbörjats.

Det var i januari som Feministiskt Perspektiv avslöjade att ett innebandylag i Engelholm FBC använt sig av ett grovt sexistiskt material. Det var en tränare i ett av föreningens pojklag som använde sig av taktiktavlor med försvarsstrategier baserade på sexuella skildringar av kvinnor, även med inslag av våld, för att förklara hur laget skulle spela i olika moment i matchen.

Strategierna namngavs Petra, Jennifer och Sofia och till varje strategi fanns också en beskrivning på hur man spelarna skulle agera. Sofia var den utmanande tjejen man kunde hångla med medan Jennifer var en trygg tjej. Det grövsta språket användes i samband med Petra där tränaren beskrev hur man skulle riva sönder hennes kläder och smiska henne på rumpan.

Stängdes av

Avslöjandet väckte enorm uppmärksamhet. Vissa föräldrar till de barn som spelade i laget reagerade kraftigt, andra ställde sig till fullo bakom tränaren. Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattson-Weijber uttalade sig i frågan.

Till slut blev trycket på föreningen för hårt och tränaren stängdes av. Även Engelholms kommun reagerade och kallade klubbrepresentanter till samtal. Det fördes även diskussioner kring indraget föreningsstöd. Efter detta lovade klubben att börjar arbeta med värdegrundsfrågor och även ta fram en krishanteringsplan.

Allt tyder nu på att politikerna i Ängelholm kommer att bevilja klubben pengar för att fortsätta arbeta med frågan. Enligt Helsingborgs Dagblad har kommunstyrelsens arbetsutskott kommit överens om att ge 60 000 kronor till föreningen.

Hur kommer det sig att ni sagt att ni arbetat med detta när ni sagt till oss under hela tiden att arbetet flyttats fram?

– Vi har arbetat internt med detta, men har inte haft råd att utbilda ledarna. Det är det vi fått pengar för nu, säger ordförande för klubben Magnus Lidén.

Den som ska stå för den utbildning som hela tiden flyttats fram är maskulinitetsforskaren Jesper Fundberg. Men Magnus Lidén tycker absolut inte att det räcker med en föreläsning för att arbetet ska vara trovärdigt.

– Vår organisation fick en snyting på käften efter ert avslöjande – och det skulle vi också ha. Om vi synar oss själva i sömmarna, så måste vi ställa oss frågan – hur kunde detta hända? Det kan inte vara fel på våra grunddokument, men vi har inte varit tillräckligt tydliga i att praktiskt leva efter dem. Då räcker inte en föreläsning. Vi måste arbeta löpande och utbilda ledarna varje säsong.

Men vad har ni då gjort hittills, ni har ju fått pengar för att ni visat att ni tagit tag i detta?

– Vi har gått igenom våra policydokument och arbetat igenom punkt för punkt och det värdegrundsarbetet har jag stått för, säger han.

Inga elitbidrag

Magnus Lidén säger att detta är ett arbete som tar lång tid. Och att det kan vara svårt att få med sig alla på banan eftersom alla arbetar ideellt. Att folk har ont om tid.

– Jag vill också säga att jag uppskattar att ni följer upp oss. Tro absolut inget annat. Men vi kan såklart inte lova att något sådant inte händer igen. Vi gör vårt bästa för att lära oss något av allt som hänt. Jag tycker själv att arbetet gått långsamt, det känns som vi inte fått något gjort, men det har vi faktiskt fått. Skåneidrotten och Skåne innebandyförbund kontaktades snabbt efter skandalen och vi har tagit till oss av den hjälp vi kunnat få. Nu ska vi träffas i december i en grupp som ska börja arbeta med detta, säger Magnus Lidén.

Åsa Herbst (M), kommunalråd som varit med och beviljat pengarna, sade förra veckan till Helsingborgs Dagblad, HD, att hon följt klubben noga efter att sexistskandalen blev känd.

– Jag har följt det noga och vet att de verkligen har tagit i frågan. Det är en stor apparat i en så stor organisation. De får ju inte elitbidrag, säger Åsa Herbst till HD.

Feministiskt Perspektiv ringer upp Åsa Herbst och berättar att vi regelbundet bett klubben berätta om sina insatser sedan vårt avslöjande och inte hört något om att klubben kommit igång med utlovade insatser.

På vilket sätt har klubben tagit tag i frågan?

– Ja, men alltså. Vad jag vet är att de har kopplat in innebandyförbundet i Skåne och Skånes idrottsförbund – och haft värdegrundsdiskussion med i stort sett alla sina tränare.

Tycker du att det är ett noggrant arbete då tränaren som använt sig av sexistisk speltaktik kommer tillbaka utan någon som helst utbildning?

– Alltså… man får vara medveten om detta är den största klubben i hela vår kommun. De är fantastiska till att se till varje unge. Här finns inget elittänkande och sådant. Denna kille kan jag som politiker inte garantera att han tänker rätt – men det finns ingen förnekelse att detta hänt i klubben.

Hur menar du?

– I början fanns en känsla av att de var orättvist utpekade av er och andra. Men den känslan finns inte längre – på det viset har ni uppmärksammat något som är viktigt. Det finns en vaksamhet i klubben i dag och alla har tagit till sig av kritiken.

– Nu vill de gå vidare ett steg till – de har inte haft råd att skicka folk till utbildning men nu önskar de bjuda in folk och det tycker vi är viktigt. De har förlorat sponsorer och vi drog oss ur bidrag till en derbymatch. Från kommunen har vi varit väldigt tydliga med inte acceptera någon form av förtryck, säger Åsa Herbst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV