Startsida - Nyheter

Sexköp utomlands en företagsetisk fråga

Att köpa sex utomlands är fortfarande tillåtet enligt svensk lag och undersökningar visar att 80 procent av sexköpen sker utomlands. Nyligen skrev tre av regeringens kvinnoförbund att sexköp bör förbjudas även utom Sveriges gränser.

En tredjedel av svenskarnas sexköp utomlands sker i samband med tjänsteresor. Nu föreslår Sveriges kvinnolobby att företag förhindra sexköp i samband med tjänsteresor utomlands. Detta genom att CSR-chefer och HR-chefer inför etiska riktlinjer mot sexköp och sexuell exploatering i sina företag.

– Att införa etiska riktlinjer mot sexuell exploatering innebär att ta ansvar för mänskliga rättigheter, men också att ge stöd till sina anställda och minska risken för korruption i företaget, säger Stephanie Thögersen, projektledare på Sveriges kvinnolobby.

Företaget SPP, som Sveriges Kvinnolobby stödjer, har infört etiska reglerna mot sexköp.

– Vi har haft ett förbud mot köp av sexuella tjänster på tjänsteresor i våra etiska regler i flera år och är tydliga med vilka konsekvenser det får om dessa regler bryts. Det har bara fått positiva reaktioner i organisationen, säger Anette Segercrantz, SPP:s nordiska HR-direktör.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV