Prenumerera

Logga in

Nyheter

Sexskandal mörkas på människorättskommission

Två anställda vid den mexikanska människorättskommissionen, CNDH, anmälde sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Höga tjänstemän täcker upp för den utpekade förövaren och vägrar att utreda fallet. Kvinnorna såg ingen annan utväg än att säga upp sig.

Kvinnorna gjorde sin anmälan i januari inför närmaste chefen Luis García López Guerrero. Denne konfronterade kvinnorna med den utpekade förövaren och hörde honom ta på sig ansvaret. 

Bara några dagar senare meddelade López Guerrero att han inte längre trodde på deras versioner.

 
Därefter vände de tidigare anställda med sin anmälan till avdelningen för internkontroll inom CNDH och överlämnade bevis som SMS, brev och mejl där statstjänstemannen uttrycker sitt intresse för en relation utanför arbetet.

Men chefen för avdelningen, Franco Fabbri, gav inga signaler om att utredningen avancerade.
 
Då bad de utsatta kvinnorna om ett möte med högsta chefen, ombudsmannen Raúl Plascencia, med hänvisning till kommissionens uppdrag att försvara människors rättigheter. Men han vägrade att ta emot dem.

CNDH:s uppgift är att se till att jämställdhetspolitiken efterlevs och dessutom att utreda fall av kränkningar och sexuella trakasserier i enlighet med brottsbalken sedan 1991.

Läget förvärrades och bristen på uppbackning gjorde att kvinnorna kände sig tvungna att säga upp sig.

 

Kommissionen vidtog inga åtgärder för att straffa den anklagade för de upprepade trakasserierna. Än i dag arbetar han som samordnare av kommunikation och projekt på CNDH.

 

Istället har en anmälan nu lämnats till riksåklagaren. Situationen visar på hyckleriet hos den myndighet som ska sörja för de mänskliga rättigheterna, och hos den egna chefen som upprepade gånger har påtalat att ”det våld som många kvinnor i landet utsätts för resulterar i en känsla av individuell och kollektiv otrygghet. De allvarliga konsekvenser som brottet har för de utsatta och deras familjer måste hanteras snabbt och effektivt”.

En studie från Colegio Jurista visar att åtminstone 1,4 miljoner mexikanska arbetstagare har utsatts för sexuella trakasserier av sina chefer, ett brott som går ostraffat i 99 procent av fallen. Enligt lagen om kvinnors rätt till ett liv fritt från våld utgör de sexuella trakasserierna på arbetsplatsen en del av det könsrelaterade våld som riktas mot kvinnor och som karaktiseras av förödmjukelser, misshandel, överlägsenhet och vanmakt hos de som utsätts. I huvudstadsregionen är påföljden upp till tre års fängelse.


Översättning: Jenny Rönngren

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV