Nyheter

Sexutpressad boxare dömd för dråp på idrottsprofil

Den 23 november 2011 hittades Hans Wikman, 84, mördad i sin lägenhet i Sundsvall. Några veckor senare anhölls en 19-årig man, misstänkt för mordet.

Sundsvalls tidning, som har följt fallet väldigt noga, skriver bland annat att den mordmisstänkte mannen själv uppgivit att han varit ensam om gärningen.

Den nu döda Hans Wikman var tidigare under 80-talet ordförande i Timrås boxningsklubb.

Enligt 19-åringen var anledningen till gärningen att Wikman utsatt honom för sexuell utpressning. Advokat Johan Sterner presenterade ett vittne som själv varit aktiv som ung boxare i Timrå boxningsklubb – där samme Hans Wikman var ordförande.

"Vittnet berättade hur Wikman tog kontakt med honom och även vann föräldrarnas förtroende genom hembesök. Wikman lockade honom att följa med hem till sig där 12-åringen utnyttjades sexuellt", skriver ST.


"Ful gubbe"

När mordet blev känt fick polisen anonyma tips om att Hans Wikman skulle ha gjort sig skyldig till sexuella övergrepp mot unga pojkar. Förutom det vittne som nämnts ovan finns fler, liknande spår.

ST skriver att Sundsvalls boxningsklubbs ordförande Birgitta Starrin känt till ryktena om att Hans Wikman var "en ful gubbe".

– Vi hade hört ryktet från Timrå, men han gjorde ingen människa för när, säger Birgitta Starrin, till ST.

Bettan Andersson, engagerad i svensk och internationell idrottspolitik, har följt fallet i både i Sundsvalls Tidning och på olika bloggar. Hon tycker att det som hänt är oerhört beklagligt och gör liknelser med övergreppen som skedde mot Patrik Sjöberg.

– Här är det återigen personer som blivit utsatta för övergrepp när de varit unga. Än en gång har folk varit lite misstänksamma mot den så kallade ”fula gubben”, men ingen har agerat. Och igen blir vi varse detta inom idrotten. Det finns såklart skillnader också, mellan detta och Patrik Sjöbergs fall, men fenomenet känns igen, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

– Nu har vi en ung människa som efter att ha blivit utsatt för övergrepp begår dråp.


Finns tydliga dokument

Bettan Andersson var den första kvinnan i världen som fick tävlingslicens för amatörboxning 1988. Hon har själv under många år försökt, då inom boxningen, uppmärksamma idrottens ansvar för att säkra en trygg miljö att verka inom, men ofta stött på motstånd.

– Idrotten ligger långt efter andra institutioner när det handlar om hbtq- och jämställdhetsfrågor. De har heller inte velat ta in att sexuella övergrepp även sker inom denna verksamhet. Och det man ofta missar, är att tala till ungdomarna gällande dessa frågor. De måste få bli inkluderade.


Blev du överraskad av motståndet?

– Nej, därför att jag vet att det förkommer övergrepp i samhället och så även inom idrotten. Men idrotten är inte bra på att hantera dessa frågor. Har aldrig varit och är det heller inte nu.


Menar du inom alla idrotter?

– Jag kan inte gå in och svara för samtliga 69 idrotterna. Men på det generella planet arbetar man inte med dessa frågor i ledarutbildningar. Det finns massor av tydliga övergripande dokument, men sedan stannar det där.


Har du något konkret som du känner just vid detta specifika fall?

– Detta är tragiskt. Tänk om de vuxna runt omkring hade agerat istället för att låtsats som det regnat? Då hade de kunnat förhindra övergrepp och ett mord.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV