Startsida - Nyheter

Sila mygg och svälja kameler

Alkoholskadorna bland äldre kvinnor liknar en västanfläkt jämfört med läkemedelsskadorna. Det framgår av en och samma rapport från Socialstyrelsen. Inga-Lisa Sangregorio ser skäl att sätta saker i proportion.

Att alkoholkonsumtionen ökat hos äldre kvinnor bekymrar många. Någon orolig kommentator tror att det beror på att de har (för) gott om pengar nuförtiden, en annan skyller på att boxvinerna är för billiga så att till och med fattiga pensionärskor har råd att ta sig ett glas till maten.

Nå, alkoholskador är naturligtvis inte något att skämta om, och Gudrun Schyman har rätt när hon kritiserar den ohämmade redaktionella reklamen för framför allt vindrickande. Men ser man på de siffror Socialstyrelsen redovisar i sin rapport är det svårt att se just alkoholen som ett stort problem för äldre kvinnor. Mindre än tusen kvinnor mellan 60 och 79 år vårdades 2010 i slutenvård med en alkoholdiagnos, och av dem i samma åldersintervall som dog det året var det cirka 250 som hade en alkoholrelaterad diagnos på dödsorsaksintyget.

Nog blir jag mer oroad över andra siffror i rapporten. Drygt 100 000 patienter drabbas varje år av någon vårdskada inom den somatiska slutenvården, och mer än 16 procent av de allra sjukaste äldre har ordinerats åtminstone ett läkemedel som är direkt skadligt. Läkemedelsrelaterade skador är enormt mycket vanligare än alkoholskador hos äldre människor. Skillnaden är att de förra är skattefinansierade och sanktionerade av sjukvården medan de senare är självförvållade och därmed lättare att skambelägga.

Därmed inte sagt att det inte finns skäl att hålla koll på sin alkoholkonsumtion.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV