Aftonbladet har gett damfotbollen mer utrymme i sin årliga guide inför fotbollssägongen. Men trots fler sidor trampar de i klaveret rejält då delen om damallsvenskan kryllar av missar och slarvfel.
– De har med damfotboll bara för att nå politisk jämvikt, men de missar målet totalt, säger Anders Mäki, klubbdirektör för Linköpings FC, till Feministiskt Perspektiv.
Inför varje fotbollssäsong ger Aftonbladet ut en fotbollsguide inför den allsvenska starten. Att herrfotbollen får betydligt mer plats än damfotbollen är allmänt känt.
I år valde Aftonbladet att ge damallsvenskan fler sidor än vanligt, de ökade från fem till elva sidor. Ett bra drag i tider då damallsvenskan kallats för världens bästa liga kan tyckas, men samtidigt som antalet sidor ökat har också misstagen blivit fler.
Den allsvenska guiden bär namnet ”Fotbollsbibeln 2012”. Men om det uppfattas som att bibeln även är för damallsvenskan kommer man som läsare att bli besviken.
I sammanfattningen av lagen som spelar damallsvensk fotboll under 2012 finns flera direkta felaktigheter.
Hälften av lagen i damallsvenskan har försetts med fel tränare, detta trots att ingen torde ha kunnat missa att till exempel Jitex BK bytt tränare och att numera basar förre herrlandslagsspelaren Stefan Rehn över laget.
Skyller på klubbarna
Det står bland annat i sammanställningen att Martin Sjögren tränar LdB FC Malmö och att Christian Andersson är assisterande i Kopparbergs/Göteborg.
Detta trots att det redan under förra säsongen blev klart att Sjögren skulle lämna Malmö, att Christian Andersson numera befinner sig i Linköping och att Göteborgs FC har fem spelare som assisterande tränare.
– Det är faktiskt jättedåligt och det ska vara rätt. Så slarvigt ska det inte vara. Det kommer inte att upprepas, säger Johan Larsson, bilagechef på när vi gör honom uppmärksam på misstagen.
Johan Larsson säger också att de ska skaffa sig bättre rutiner så att dessa misstag inte upprepas, men passar även på att dela ut en mindre känga till klubbar i damallsvenskan.
– Vi har, gällande trupperna, gått på de uppgifter vi fått. Och jag vill inte nämna några klubbar men vissa har tagit tre veckor på sig att meddela korrekt trupp.
Okunniga
Men det är inte bara felaktigheterna kring tränare och arenor som rör upp känslor. Även plusbetygen i tidningen engagerar. Varken tränare eller spelare tycker att betygen stämmer.
Aftonbladet har valt att ranka spelare på en skala från ett till fem där ett plus är ”underkänd eller oprövad” medan en spelare som fått fem plus håller landslagsklass.
Enligt plusstatistiken håller bara en av de spelare som återfinns i Sveriges landslag just landslagsklass.
Sju av damallsvenskans landslagsspelare rankas av Aftonbladet som ”bra allsvensk klass” – riktigt vad det säger om landslagsspelarna låter vi vara osagt. Men visst är det märkligt att endast en spelare ur bronslaget från VM håller landslagsklass enligt ”Fotbollsbibeln”?
En av de som ställer sig frågande till hur många matcher de som sätter betygen sett är Lisa Pettersson, ung talang i Kristianstads DFF.
– De är okunniga, det finns inte på kartan att det här är okej, säger Lisa Pettersson till Feministiskt Perspektiv.
Inte seriöst
Även Anette Börjesson, expertkomentator på Radiosporten reagerar på de märkliga betygen och undrar hur en spelare som Tilda Heimersson, nominerad till årets genombrott 2010 kan klassas som oprövad.
– Slarv, slarv, slarv och okunskap. Det är oförlåtligt av en sådan tidning att göra så, det är min kommentar, säger Börjesson när hon får höra om tränarmisstagen och betygsättningen.
Riktigt vad som gått fel tycks ingen kunna svara på. Helt klart är att Aftonbladet försökte lyfta fram damfotbollen på ett bättre sätt än tidigare, men misslyckades totalt.
Vissa spelare säger nu att de inte längre kan ta Sportbladets damfotbollsbevakning seriöst, en av dem är just Lisa Pettersson
– Nej jag kan inte ta dem seriöst, säger Pettersson med ett aningen trött skratt och lägger sedan till:
– Det går absolut inte att ta dem seriöst. Jag känner bara – vad är det här? Det är pinsamt och jag blir arg.