Startsida - Nyheter

Sjukförsäkringen fortfarande problematisk

Efter hård kritik backar nu regeringen om sjukförsäkringsreglerna vid prövning av arbetsförmåga efter ett halvårs sjukskrivning. Oppositionspartierna har vid två tillfällen det senaste året krävt att de gamla reglerna ska återinföras. Skillnaden blir att sjukskrivna från och med juli i år inte längre ska prövas mot den reguljära arbetsmarknaden utan mot "normalt förekommande arbete". Regeringen planerar dock att komma med ett helt nytt förslag på arbetsförmågebegrepp 2013.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna välkomnade beskedet. "Förändringen av skrivningen är en viktig del i att sjuka människor inte ska bli utförsäkrade utan möjlighet att prövas mot en arbetsmarknad som finns på riktigt" skriver Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

I en kommentar på LO-bloggen är Kjell Rautio mer återhållsam. Snarare än småjusteringar vill LO se en haverikommission gällande sjukförsäkringen. "Fortfarande finns de orimligt snäva tidsgränserna kvar. Fortfarande blir allt för många av med sin anställning, trots att arbetsgivaren inte ens försökt anpassa arbetsplatsen. Fortfarande utförsäkras många, trots att de inte fått en chans till en rimlig rehabilitering. Fortfarande utförsäkras allvarligt sjuka bara för att de är sjuka längre än regeringen tänkt sig." skriver Kjell Rautio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV