Startsida - Nyheter

Skattelättnader för riskkapitalister?

Anders Borg föreslår skattelättnader för riskkapitalbolag. Men lagförslaget är kontroversiellt. I veckan rapporterade Dagens Industri att finansdepartementets förslag i själva verket har tagits fram i samarbete med riskkapitalföretagens lobbyorganisation.

Strax före påsk lade finansdepartementet och Anders Borg (M) fram sitt förslag till särskild lagstiftning för riskkapitalbolag – ett förslag som innebär att skatten näst intill ska halveras för de mest lönsamma riskkapitalbolagen (se faktaruta).

Lagförslaget har kritiserats i en debattartikel i Svenska Dagbladet, där LO-ekonomerna Ola Pettersson och Torbjörn Hållö skriver att förslaget inte väckt någon större uppmärksamhet ”trots sitt uppseendeväckande innehåll”.

Pettersson/Hållö konstaterar att andra löntagare, som får bonus eller annan form av vinstdelning, måste betala skatt för inkomst av tjänst. Därmed bör detsamma gälla för riskkapitalbolagen, menar de.

LO-ekonomerna förkastar också finansdepartementets kostnadsberäkning, som de menar utgår från vad riskkapitalbolagen själva anser att de ska betala i skatt.

Lönsam lobbykampanj

I onsdags uppgav tidningen Dagens Industri att det i själva verket är lobbyingorganisationen Svenska riskkapitalföreningen som har drivit fram finansdepartementets lagförslag. Det faktum att förslaget är i enlighet med branschens önskemål beskrivs som uttryck för ett särskilt framgångsrikt lobbyarbete.

Svenska riskkapitalföreningen anlitade konsulten Ingrid Melbi, som i dag är skatteexpert på konsultfirman PwC, och som tidigare under många år varit anställd på finansdepartementet. Ingrid Melbi ordnade under hösten 2011 flera träffar mellan representanter för Svenska riskkapitalföreningen och finansdepartementet.

Hans Lindberg, som är ansvarig statssekreterare på finansdepartementet, bekräftar för SvD att träffarna har ägt rum, men hävdar att departementet gjort ett ”självständigt” förslag. Han anser att det inte är något ovanligt med detta lobbyarbete.

– Till syvende och sist spelar den [riskkapitalbranschen] en roll för att gynna svenska investeringar och sysselsättning, säger Hans Lindberg till SvD.


Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson
tycker att regeringen har satt sig i riskkapitalföreningens knä.

Foto: Magnus Selander

”Generöst förslag”

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson kommenterar i SvD att ”regeringen satt sig i riskkapitalföreningens knä” och frågar sig vad regeringen vill uppnå genom att skapa ”en gräddfil för riskkapitalisterna”.

I Dagens Industri kommenterar Ola Pettersson lagförslaget på liknande sätt:

– Det är ett oerhört generöst förslag till några av Sveriges mest välbetalda personer. Ju mer pengar du tjänar desto lägre skattesats får du. Riskkapitalbranschen måste vara själaglad över förslaget.

Näringslivet är delat i inställningen till förslaget. Sverker Martin-Löf, ordförande i Industrivärden, instämmer i Magdalena Anderssons kritik att förslaget skapar en gräddfil för vissa företagsformer, medan Christer Andersson, chef för skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv, tycker att förslaget är bra.

Däremot har ingen diskussion hittills förts om lagförslagets konsekvenser för vården, i och med riskkapitalbolagens ägande av en flertal privata företag inom vård och omsorg.

Borg kan backa

Efter DI:s avslöjande i onsdags om hur lagförslaget kommit till, är det nu endast moderaterna och folkpartiet i riksdagen som ställer sig bakom förslaget. Hans Lindberg har därför öppnat för att finansministern eventuellt kan komma att dra tillbaka lagförslaget.

De nya reglerna ska enligt förslaget gälla från 1 januari 2013.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV