Startsida - Nyheter

SKL: Ställ krav på jämställdhet vid upphandling

Varje år köper kommuner och landsting varor och tjänster för minst 500 miljarder kronor. Den köpkraften bör användas till att främja jämställdhet i samhället, skriver företrädare för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i en debattartikel. Lagstiftningen ger myndigheter möjlighet att ställa olika krav på leverantörerna, såsom miljökrav.

Vad gäller jämställdhetskrav tycks dock många upphandlande myndigheter vara överdrivet försiktiga, enligt SKL. Men faktum är att det finns stora möjligheter att ställa krav på leverantörer att främja jämställdhet. SKL har nu tagit fram riktlinjer som ska klargöra de juridiska möjligheterna att ställa jämställdhetskrav vid upphandling, och ger några exempel på hur det kan gå till i:

  • Ett företag som vill sälja varor eller tjänster till Växjö kommun ska bifoga en aktuell jämställdhetsplan och förbinder sig att inte diskriminera någon i sin verksamhet, ett krav som också gäller underleverantörer.
  • Ett vårdföretag som vill sälja tjänster till Stockholms läns landsting ska kunna följa upp att kvinnor och män får en likvärdig vård.
  • Leverantörer som ska ingå avtal med socialnämnden i Bollnäs ska följa nämndens jämställdhetspolicy som slår fast att jämställdhetsarbetet är en del av ett pågående kvalitetsarbete och att kvinnor och män ska få likvärdig behandling.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV