Gatuprotest mot Carl Bildt

Förra helgen genomfördes demonstrationer i fem städer mot utrikesminister Carl Bildt, bland annat i Stockholm. Slagord med krav på Bildts avgång avlöstes av en rad tal och rapparen Carlito fick med demonstranterna i en rap om vem som egentligen är terrorist. Det är Bildts agerande när det gäller de fängslade journalisterna i Etiopien, och att han ännu inte ställts till svars för sina kopplingar till Lundin Petroleum, som står i fokus för protesterna.

Enligt utrikesministerns pressekreterare, som talat med tidningen Metro, bygger protesterna på missuppfattningar och felaktigheter, något som Mattias Irvin från Seglora tankesmedja tog upp i sitt anförande. Dessutom avfärdade han påståenden om att det skulle handla om en hatkampanj:

– Detta är en vädjan för tilliten. Vi måste kunna lita på att vi har ett utrikesdepartement fritt från oljefläckar och pengar under bordet.

Bland talarna fanns också författaren Vendela Fredriksson, artisten Olof Buchard och representanter för Ogadens kulturförening i Sverige. De presenterades av initiativtagaren Damon Rasti, vars inbjudan spridits via sociala medier och lockat cirka 250 personer att delta på Sergels torg i Stockholm. Sammanlagt bedöms ett 500-tal personer ha deltagit vid manifestationerna i, förutom Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg och Borås.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV