Startsida - Nyheter

Snubben på scen

Det är på Dramalabbet i Stockholm som Bianca Kronlöfs snubbe för första gången ska släppas lös på scen, i regi av Camilla van der Meer Söderberg.

Föreställningen I huvudet på Robert samlar tre feministiska komiker och skådespelare i en blandning av teater och stand-up som vill undersöka rådande normer inom humorn.

– Vi tre är inbjudna för att dels göra våra egna grejer, men sedan har Camilla skrivit en text som vi alla spelar figurer i. De andra har ju hållit på med stand-up förut, så för mig känns det som att bli av med något slags oskuld. Men det är skönt att få göra det i ett feministiskt sammanhang den här gången, säger Bianca Kronlöf.

Förutom Bianca Kronlöf medverkar Liv Elf Karlén som driver den queera humorgruppen Humormaffian och den feministiska teatergruppen Teater Lacrimosa och Agneta Wallin som bland annat har gestaltat Barbro Alvings texter i pjäsen BANG - En föreställning om krig, kärlek och karriär och driver ståuppklubben Lobbyn.

– Jag tycker att alla tre är skarpa och kör smarta skämt. Feminister är smarta så då vill de ha smart humor också, och det är kul att vi kan erbjuda det, säger föreställningens producent Moa Kange.

Dramalabbet planerade en föreställning som skulle kritisera rådande normer inom humorn redan i höstas, men den sköts upp fram till nu.

Enligt dem själva vill de granska den mansdominerade och könssegregerade humorvärlden och det var från ett av dennas främsta namn som inspirationen till showen kom från första början.

– Idén kommer från ett Robert Gustafsson-citat där han ska ha sagt rakt ut att män är roligare än kvinnor och förklarat det med någon slags biologism. Vi vill slå hål på myten om att män är roligare än kvinnor på scen, säger Moa Kange.

Både Moa Kange och Bianca Kronlöf säger att de medverkande är väldigt olika och kommer från skilda håll. Att de har olika ingångar ser Bianca bara som en tillgång, att det är något som ger föreställningen bredd.

Hon poängterar också trions främsta gemensamma nämnare: att de är uttalade feminister som använder sig av humor för att sprida sitt budskap. Och att det finns ett värde i att samla dessa tre kvinnor på samma scen.

– Det är det bästa som kan hända i hela jävla världen. Vi vill inte sitta och dra skämt för varandra i slutna rum, utan bygga styrka genom att bygga upp varandra. Det har funnits så många dudes som alla har olika egenskaper, till exempel i Smurfbyn. Där finns typ Gammelsmurf och Lustigsmurf och sen en tjejsmurf, Smurfelina, vars enda egenskap är att vara tjej. Det är samma sak inom humorn, ens egenskap blir den kvinnliga komikern. När man går ihop så som vi gör går man emot det påståendet, säger Bianca Kronlöf.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV