Nyheter

Soccerpride – mer än bara fotboll

Ukraina arrangerar, tillsammans med Polen, EM i fotboll för herrar. Samtidigt är homosexualitet förbjudet i landet och den 20 maj misshandlades ledaren för Kievs pride-parad svårt.

Nanna Håkansson valde därför att starta en kampanj och ta ställning för att människor i hela världen, oavsett läggning och könsidentitet, ska få manifistera sin kärlek och stolthet öppet.

soccerpride2012.com är en sida där en supporter om dagen skriver om varför soccerpride är viktigt.

Skribenter som hittills funnits på sidan, och tagit ställning för homosexuellas rättigheter i Ukraina är bland andra far och son Hysén.

Glenn Hysén som spelat i Liverpool och landslaget och Anton Hysén som i början av 2011 kom ut som homosexuell och efter det har vunnit danstävlingen Let's dance.

Även Kalmar FF:s lagkapten Henrik Rydström, artisten Kicki Danielsson och damlandslagets stora stjärna Lotta Schelin har uttryckt sitt stöd för homosexuellas rättigheter på sidan.

Alva Nilsson, skribent hos Feministiskt Perspektiv, var dagens supporter den 12 juni och skrev då bland annat:

”En del människor tror att fotboll är en lek på liv och död. Jag kan försäkra dig, det är mycket mer allvarligt än så” sa Bill Shankly en gång. Vissa stunder håller jag med. Men händelsen i Kiev visar oss att även om vi tar fotboll på blodigt allvar finns det saker som är viktigare. Saker som faktiskt handlar om liv och död och mänskliga rättigheter. Jag älskar, andas och lever fotboll. Men samtidigt som Hamréns mannar jagar framgångar i EM vill jag betona det; det finns saker som är så himla mycket viktigare än fotboll.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV