Startsida - Nyheter

Socialstyrelsen backar efter kritik mot nya riktlinjer

Socialstyrelsen släppte förra veckan nya riktlinjer för beslut i sjukskrivningsfrågor. De uppdaterade riktlinjerna har fått hård kritik av bland andra Kerstin Burman, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd och Mikael Klein, intressepolitisk chef på Handikappförbunden. Riktlinjerna bryter mot lagen och innebär en restriktivare tolkning av sjukdomsbegreppet, dessutom har de kommit till i på ett odemokratisk vis, skriver Burman och Klein i en gemensam debattartikel på Dagens Nyheter. Även riksdagens socialutskott kritiserar de nya riktlinjerna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag förutsätter att regeringen tar sitt ansvar och rättar in myndigheten i ledet. I annat fall får vi i riksdagen se till att precisera lagstiftningen än mer. Vi kan inte ha en ordning där myndigheter gör en snävare tolkning av sjukförsäkringen än den som riksdagen slagit fast, säger socialdemokraten Tomas Eneroth, vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, till SR Ekot.

På torsdagen meddelade Socialstyrelsen att de backar – och lovar att bjuda in företrädare för sjukförsäkrade till samråd och öppnar för förändringar i de kritiserade skrivningarna. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV