9 av 10 kvinnor i Somalia går igenom ingreppet som barn under plågsamma former. Förbudet ses av aktivister som ett bra första steg mot att sätta stopp för traditionen helt och hållet.
Därutöver kommer utbildningsinsatser behövas, säger Fatima Jibrell, ombud för kvinnor som könsstympats, och hon räknar även med att förbudet kommer mötas av motstånd.
– Många män och kvinnor kommer att sätta sig emot av kulturella skäl, på grund av islam eller kyskhet. Våra män kommer inte att ha några flickor att gifta sig med för en ”riktig somalisk man” gifter sig inte med en oomskuren kvinna, säger hon till nättidningen Culturizando.
Mellan 100 och 104 miljoner flickor uppskattas leva med en könsstympning, 92 miljonder av dem i Afrika. Till riskerna med ingreppen hör allvarliga blödningar, infektioner och infertilitet, liksom komplikationer i samband med graviditet och förlossning, samt barnadödlighet.
Culturizando hänvisar också till undersökningar som tyder på att även den psykiska hälsan påverkas och att en del av kvinnorna lever hela livet med kronisk post-traumatisk stress.
Konstitutionen ersätter en tillfällig som gällt sedan 2004 och garanterar även minoriteters rättigheter, men till exempel homosexualitet nämns inte specifikt. Och trots att konstitutionen tydligt bygger på islamisk lag står det samtidigt att varje person att fri att öva sin religion, men inga andra religioner nämns heller specifikt.
FN:s representant för Somalia, Augustine P Mahiga, har sagt att konstitutionen innebär stora framsteg för mänskliga rättigheter och kvinnors ställning.