Bristen på sjuksköterskor har varit omfattande i sommar, enligt en ny rapport från Vårdförbundet. Två tredjedelar av förbundets 21 lokala avdelningar, vilket motsvarar samtliga landsting och regioner, uppger att bristen på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor har varit omfattande. Hälften har haft brist på barnmorskor. Följden har blivit ökad stress och påfrestningar för dem som har jobbat, ökad sjukfrånvaro och otillräcklig introduktion för nyutexaminerade.
– Sjuksköterskor som gått extra pass under semesterperioden säger upp sig i september för att de inte orkar längre. Det är oacceptabelt, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.
Tre fjärdedelar av avdelningarna upplever att bristen på sommarvikarier har hotat patientsäkerheten och drygt hälften uppgav att hela enheter tvingades stänga på grund av att det saknades vikarier. Arbetsgivarna har bemött bemanningssituationen genom att överbelägga, låta personal jobba övertid och betala ut bonus till dem som ställer in eller flyttar sin semester.
I flera landsting och regioner råder i början av hösten fortfarande brist på vårdplatser, då det inte finns tillräckligt med personal. Socialstyrelsen ser allvarligt på platsbristen och riktar kritik mot sjukhusen för att de inte ser till att undvika överbeläggningar.