Han-, hon- och hendiskussionen handlar om hur vi ser på verkligheten. Ska allt som skaver mot att det bara finns män och kvinnor inte räknas? Det frågar sig Oivvio Polite, skaparen av sajten dhen.se.
Förra fredagen informerade Dagens Nyheter, DN, sina medarbetare om att uttrycket hen inte får användas nyhets- och reportagetexter. I början på denna vecka skrev Dagens Media om det, vilket resulterade i twitterstorm.
En som också reagerade var journalisten och programmeraren Oivvio Polite. Natten till i onsdags satte han sig ner och skapade sajten dhen.se, ett webbfilter som översätter ”han” och ”hon” på DN.se till ”hen”. Detta som en reaktion på DN:s beslut.
– Jag tycker inte att det är konstigt att en tidning har en språkpolicy. Men just valet kring hen känner jag mig en aning konfunderad kring. De som pratar positivt om DN:s förslag är kd och sd-anhängare. Är det en sådan publik som DN vill attrahera, undrar Oivvio Polite.
Sajten dhen.se ledde även till en polisanmälan, vilket Oivvio Polite aldrig i sin vildaste fantasi hade trott skulle ske.
– Att göra en polisanmälan i ett sådan här fall är korkat. Det slår tillbaka på dem själva, menar Polite.
Respektlöst
Oivvio Polite skulle vilja veta hur DN resonerade internt när de tog sitt beslut. Han anser att när de bestämmer sig för att förbjuda hen har de i samma veva också exkluderat hbtq-personer.
– Vem som helst som arbetar med språk vet att olika ord har olika valör. Beroende på vad man säger så kan man positionera sig själv i olika läger. Uppenbart är ju att DN inte verkar vara rädda för att alienera en hbtq-publik.
– Jag tycker att detta är respektlöst mot människor som har smärtsamma erfarenheter av att befinna sig i ett exkluderande från den rådande normen han och hon. De som inte är bekväma med han och hon. Det är verkligen att underkänna dessa människors erfarenhet, säger han.
”Stelbenta han och hon”
När en stor medieinstitution går ut och säger att de inte ska använda sig av hen skriver de samtidigt under på tvåkönsmodellen, att det normala är män och kvinnor. Här gör till exempel tidskriften FUL tvärt om, berättar Oivvio Polite.
– FUL vill inte tänka att det är rimligt att dela in världen i två kön. Det finns många människor som inte trivs i de kategoriseringarna. DN:s hållning är ett sätt att säga att Fuls världsbild är så pass marginell att den inte är intressant.
Polite menar att vi måste lämna utrymme för en större mångfald av identiteter runt kön, än det här stelbenta han och hon. Han menar också att språk kan ses utifrån ett maktperspektiv. Att det kan vara ett av många medel för maktutövning.
– Vilket språk behöver vi för att kunna beskriva vår verklighet på ett bra och tillfredsställande sätt? Den frågan måste vi ställa oss. Om man ser på makten i detta fall som ett anonymt ansiktslöst fenomen så är den här typen av normerande språkvård som DN ger sig i kast med definitivt en maktutövning.
Naturligt space
Reaktionerna på sajten dhen.se har varit övervägande positiva. Oivvio Polite har inga som helst tankar på att stänga ner sajten, då den har genererat flera ideér och kontakter. Han har även blivit positivt överraskad, eftersom vissa av reaktionerna kommit från oväntade håll.
– Många så kallade datanördar har hört av sig och ger en massa tips på smått och gott som väcker mitt intresse. Det är jättekul.
En annan positiv sak som Oivvio Polite hoppas att dhen.se kan föra med sig är att fler människor som annars kanske inte hade brytt sig så mycket om henbegreppet faktiskt börjar fundera på hur språket påverkar vår vardag.
– Varje gång det diskuteras kan det hjälpa till att förskjuta de satta normerna. De som tidigare har befunnit sig i gränslandet och inte brytt sig så mycket kanske börjar tänka till om hur språket förhåller sig till vår identitet, säger han och fortsätter:
– Jag hoppas att fler ställer sig frågan varför inte DN kan ge ett naturligt space för människor som inte vill kategorisera sig som han och hon? Att fundera över frågan hur verkligheten är beskaffad. Det är enligt mig en ganska fundamental fråga. Språk påverkar oss alla och språk är politik.