Polska institutet bjöd under fredagen in till ett samtal mellan polska och svenska riksdagsledamöter angående den gemensamma kampen för hbt-rättigheter i Europa. På plats fanns EU-minister Birgitta Ohlsson (Fp), Hans Linde (V) från riksdagens utrikesutskott samt Anna Grodzka och Robert Biedron, båda medlemmar i Polens nya parti Palikot-rörelsen.
Sedan Polen senast gick till val för ett knappt år sedan har många positiva förändringar skett gällande inställningen till hbt-personer i samhället. Dock saknas fortfarande en lag som tillåter icke-heterosexuella att exempelvis registrera partnerskap, och det rättsliga skyddet mot hatbrott och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet är svagt. Samtidigt drabbar ännu allvarligare inskränkningar hbt-personers rättigheter i länder nära både Sverige och Polen.
Strategiskt arbete
Polens första öppet homosexuella parlamentsledamot, Robert Biedron, och Polens första öppet transsexuella parlamentsledamot, Anna Grodzka, blev invalda 2011 när Palikot-rörelsen tog sig in i parlamentet med hela 10 procent av rösterna. I Polen finns ingen övergripande organisation som värnar om hbt-frågor. Istället finns flera små organisationer som samarbetar, berättade Robert Biedron.
– Men det har varit svårt att få politikerna att driva hbt-frågor innan det fanns öppet trans- och homosexuella ledamöter i parlamentet. Ibland är politikerna mer konservativa än väljarna, sade han.
Så hur kan Sverige strategiskt stötta Polen i dessa frågor? Birgitta Ohlsson påpekade att man måste vara smart och tänka på att samma strategier som fungerar bra i Sverige inte alltid behöver vara de bäst lämpade i andra länder.
– Vi måste också bli bättre på att följa upp EU-ländernas arbete med de mänskliga rättigheterna. Det är svårt att uppfylla kraven för att väljas in, men vad händer sedan? undrade hon.
Hans Linde var noga med att påpeka att gränsen för Sveriges arbete med hbt-rättigheter inte kan dras vid Baltikum.
– Europa blir mer och mer polariserat. Många framsteg görs men samtidigt tas många steg tillbaka. De högerextrema och kyrkan är väldigt välorganiserade. Detta måste vi vara starka nog att möta, sade han.
Robert Biedron var inne på samma spår.
– Många är homofober. Vi behöver mötas, diskutera och stötta varandra. Anna Grodzka blev en symbol som inger mod för andra transsexuella genom att väljas in som parlamentsledamot i Polen, som annars är känt för sina konservativa värderingar, sade han.
Unik dialog
Birgitta Ohlsson höll med om att det är viktigt med förebilder på olika politiska nivåer.
– Jag känner många politiker från liberala EU-länder som fortfarande inte vågar vara öppna med sin sexuella läggning, berättade hon.
– Vi har lite att lära av Polen, instämde Hans Linde.
Hans Linde och Birgitta Ohlsson.
Robert Biedron berättade om kampen i Polen som började med en dialog mellan hbt-rörelsen och politikerna i parlamentet. En dialog han inte tycker sig se hos många av Polens grannländer. Han tror att EU som politisk enhet kan gå i samma riktning bara genom att börja betrakta hbt-rättigheter som mänskliga rättigheter.
En åhörare från publiken släpps in i samtalet och hyllar Anna Grodzka som hjälte.
– Tack, men jag är ingen hjälte. Det är en slump att jag fått den rollen. Men jag är en symbol för en viktig princip, svarade hon.