Med ett fullpackat kafé Klara och en aningen nervös Stefan Löfven på scenen kunde samtalet börja och det inleddes direkt med en debattartikel som hans företrädare Håkan Juholt skrev förra året, då han valde att lyfta den psykiska ohälsan hos hbtq-personer. Stefan Löfven fick frågan vad han själv skulle skriva om han fick välja?
All min politik handlar om människors lika värde och konsekvensen av det är lika rättigheter. Det skulle den handla om. Det finns en massa olika diskrimineringar, inte minst inom hbt-området. Anledningen till att jag inte har skrivit någon debattext är att Socialdemokraterna hela tiden driver detta. Det är vår politik, svarade Löfven.
För hbt-certifierad utbildning
Socialdemokraternas sätt att komma tillrätta med problemen är bland annat genom utbildningar som ska finansieras specifikt i budgeten. Under samtalet visade det sig att det är just genom utbildning som Löfven och hans parti vill göra livet lättare för hbtq-personer.
På många av frågorna återkom han till just detta. Samtalet avhandlade ämnen som hbt-certifiering, något gruppen hbt-sossarna tydligt driver. De vill att alla som arbetar med utbildning ska certifieras. Att det ska vara ett krav. Löfven tycker att förslaget är bra. Däremot delar han inte deras önskan om att avskaffa 18-årsgränsen för byte av juridiskt kön då det är ett väldigt stort beslut.
Inför frågan om myndighetslagen ska stå i vägen för att underlätta ungdomars vardag, om det juridiska ska prioriteras före det kroppsliga, höll han fast vid sin ståndpunkt.
Socialdemokraterna vill satsa på ungdomsmottagningar med utökade öppettider för att minska den psykiska ohälsan för hbtq-personer. De vill satsa på bättre skolundervisning och bredare sex- och samlevnadsundervisning.
Löfte om översyn
Sedan pratades asylpolitik. Att Sverige utvisar hbtq-personer trots att de riskerar att bli dödade. Att Migrationsverket betraktar trakasserier av polismän i hbt-personers hemländer som något polisen gjort i egenskap av privatperson, inte som myndighetsutövning, vilket leder till att den asylsökande hbtq-personens nekas uppehållstillstånd.
Stefan Löfven tänker inte ha synpunkter på myndigheterna. Han tänker inte säga att där gjorde de rätt eller fel och ber oss att respektera detta. Han talar återigen om alla människors lika värde och arbetet med det.
Men han utesluter inte helt att asylpolitiken bör ses över. Ulrika Westerlund, RFSL:s ordförande, framhöll att den svenska lagen är tydlig, men att den inte fungerar i praktiken.
– Fungerar den inte så fungerar den inte, menade Löfven.
– Då bör man väl se över den.
Kontentan blev att om Socialdemokraterna kommer till makten så kommer de att lägga fram en proposition om översyn av asyllagstiftningen.
Applåderna ekade i väggarna.
Hiv och tvångssteriliseringar
Hiv ökar mest i gruppen män, med högre ålder, som har sex med varandra och utfrågarna hävdade att samhället inte satsar på rätt grupper. Att breda informationskampanjer inte räcker. Stefan Lövfen ser inga motsättningar mellan bra informationskampanjer och enskilda satsningar på utsatta grupper. Han tillstod att partiet inte diskuterat det sistnämnda men ska göra det nu.
2010 ville Socialdemokraterna, under Mona Sahlins ledning, göra en översyn i syfte att ta bort informationslagen. Beslutet kvarstår, enligt Stefan Löfven.
Han konstaterar att skyldigheten att berätta om hiv-smitta inte har någon verkan, och anser att ett ställningstagande i frågan ska bygga på kunskap och inte på magkänsla. Nya applåder. Om tvångsteriliseringar sade Löfven bestämt att det problemet inte ligger hos Socialdemokraterna utan i Rosenbad.
– Vi är ett parti, vi formar politik, lägger förslag och driver det. Människors lika värde genererar lika rättigheter. Det är inget snack om vilken riktning vi ska ta. Vi ska ta samhället vidare.
"Skötte sig bra"
När det gäller hatbrotten menade han att rättsväsendet ska kunna hantera dessa frågor. Men är det inte så, då måste man ta tag i det, kanske med en speciell strategi. Efter mötet bad Feministiskt Perspektiv RFSL att kommentera Stefan Löfvens insats.
– Det var väldigt viktigt att han sa att S kunde tänka sig att göra en översyn av asyllagstiftningen. Och jag uppskattade också att han slog fast att S-hållningen gällande informationsplikten för hiv-positiva gäller - att man vill att den ska tas bort.
– Han skötte sig bra. Vi kommer såklart att följa upp det som utlovades. Vi förväntar oss S-motioner om både översyn av lagen gällande asylsökande och informationsplikten.