Nyheter

#sthlmpride: ”Homohat, inte muslimer, hot mot hbt”

Det var i syfte att initiera en ”global kontrajihadistisk” rörelse som islamofobiska personligheter och grupper samlades samtidigt som den stora Pride-paraden gick av stapeln. Från podiet talade amerikanska Pamela Geller och Robert Spencer från Stop the Islamization of America, SIOA inför omkring 150 personer. Valet att manifestera den 4 augusti har från arrangörshåll beskrivits som en tillfällighet, men strategin – att förlägga islamofobiska samlingar i samband med Pride-event – bildar ett mönster.

– Samma sak har hänt i Storbritannien och i Finland, säger historikern Heléne Lööw till Feminstiskt Perspektiv och förklarar att detta kan ha varit ett skäl till att mötet som ursprungligen skulle ha hållits i Malmö flyttades till Stockholm.

– De försöker attrahera fler och fler grupper för anti-muslimska frågor, det är ett mish-mash, säger hon och pekar på att den kontrajihadistiska rörelsen försöker profilera sig som försvarare av så väl hbt-rättigheter, som judars och kvinnors rätt.

Anti-muslimska konspirationsteorier

Heléne Lööw menar att deras ideologiska inriktning ännu inte är riktigt klar. Det enda som förenar grupperna som ingår i den kontrajihadistiska rörelsen är den anti-muslimska retoriken – konspirationsteorier utmålar muslimer som hot och islam som en ideologi som håller på att ta över Europa och USA. Den anti-muslimska retoriken är tydlig i Robert Spencers och Pamela Gellers budskap på nätet, och var det också då de höll tal på mötet Stockholm.

– De vill förslava dig och dina barn, sade Geller enligt Expo Idag.

Pamela Geller som skriver bloggen Atlas Shrugs rönte stor uppmärksamhet internationellt som en av de drivande krafterna i motståndet mot uppförandet av ett islamiskt center i närheten av Ground Zero i New York för ett par år sedan. Debattören och författaren Robert Spencer, som länge varit ett stort namn inom islamofobiska kretsar, blev känd för en bredare publik genom Anders Behring Breviks långa manifest, i vilket Spencer och hans antimuslimska hemsida Jihad Watch citeras flitigt.

Spencer var också i Sverige för ett par år sedan, då inbjuden av Sverigedemokraterna att tala under politikerveckan i Almedalen. Men under mobiliseringen till mötet i förra veckan har Sverigedemokraterna hållit en låg profil.

– De anser nog att de har mer att förlora än att vinna på att visa upp sig i det här sammanhanget, säger Heléne Lööw och pekar på sammandrabbningar i samband med ett tidigare kontrajihadistiskt möte i danska Århus i mars i år.


Inte traditionell extremhöger

Liksom i Århus, fanns den tidigare sverigedemokraten Isak Nygren, representant för Swedish Defence League, SDL, på plats i Stockholm. Nygren var den som ansökt om demonstrationstillstånd och det är oklart om några fler medlemmar än han själv än så länge ingår i SDL. Förlagan English Defence League, EDL, har vuxit sig stark på bara ett par år, och har gjort sig känd som en gaturörelse med slagskämpar.

Under Stockholm Pride uppmärksammades den kontrajihadistiska rörelsen vid flera tillfällen. Bland annat arrangerade RFSL och antirasistiska Expo ett seminarium om den brokiga grupperingen. Författaren Magnus Linton sade då att dessa grupper inte tillhör den traditionella extremhögern, utan samlar även liberaler och folk från vänster. Heléne Lööw menar att det är viktigt att få till stånd en högre kunskapsnivå om rörelsen, och en mer sofistikerad analys av vilka kontrajihadisterna är:

– De är inte nazister, de är en tredje front. Under ganska lång tid har vi sett dessa frågor i ett svart-vitt perspektiv där nazismen får stå som stereotyp, säger Heléne Lööw, som menar att det är viktigt att motståndarsidan klarar av att hålla flera perspektiv levande på en och samma gång och att man slutar tänka i hierarkier av förtryck:

– Det finns ingen intolerans som är värre än någon annan intolerans, säger hon.


Homohat det verkliga hotet

Försöken från kontrajihadisterna att profilera sig som försvarare av hbt-rättigheter ledde till en motdemonstration under lördagen. Under parollen Inte i vårt namn och med slagord som ”Inga rasister på våra gator – fyll dem i stället med bögar och flator” demonstrerade queer-personer och vänsteraktivister vid Norra Bantorget. Klädda i rosa t-shirts och med rosa banderoller manade de till till samling mot islamofobi.

– Det är inte muslimer som är ett hot mot hbt-folk, det är homohatet och transhatet som är det, sade Sasha från Queers Against Pinkwashing i ett tal.

Under Stockholm Pride fanns det viss osäkerhet hur man från hbt-håll skulle förhålla sig till den kontrajihadistiska flörten. Invändningar mot att genomföra motdemonstrationer framfördes då man var orolig för att det skulle ge de anti-muslimska grupperna större uppmärksamhet. Ett förslag som hördes på ett seminarium i Pride House var att gå i paraden med antirasistiska budskap.

– Inget av det är fel. Det viktigaste är att man mobiliserar mot counterjihadrörelsen, det är viktigt att visa att vi inte accepterar deras islamofobi, sade Sasha till Feministiskt Perspektiv efter talet.

– SDL är små i Sverige, men EDL är stora i England och det var från dem som Anders Behring Breivik fick sin inspiration, sade hon.

När demonstrationen avslutades tog en ljudlig protest vid. ”Kungliga vuvuzela-orkestern” hade då annonserat en ”årlig konsert” på platsen. Plasttutor plockades fram, och enligt Aftonbladets reporter som stod vid den anti-muslimska samlingen, dränktes stora delar av talen av vuvuzelorna. Läget blev stundvis oroligt då motdemonstranter slängde knallskott, men en stor polisstyrka med så väl ridande poliser och hundförare höll avspärrningarna under hela eftermiddagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV