Startsida - Nyheter

#sthlmpride: Ingen entydig utveckling i Europa

Visserligen är progressiva lagar på sina håll i farozonen, och våldsyttringarna mot hbtq-folk är fortsatt ett stort problem. Samtidigt kan också framgångar skönjas. Det framgick vid Vänsterpartiet Storstockholms paneldebatt Europa, se upp – nymoralisterna kommer på Pride House i tisdags.

– En vanlig journalistfråga som ställs är ”det är år 2012, har vi inte kommit längre”, som att kvinno- och hbtq-frågor följer en linjär utveckling och inte att det sker en utveckling för att det finns en rörelse som driver på. Det är en felaktig analys, sade Ulrika Westerlund från RFSL.

Hon underströk att den oroväckande utvecklingen i många delar av Europa vad gäller hbtq-frågor beror på att starka rörelser driver på i motsatt riktning och tog upp situationen i Ungern, med det mycket homofoba partiet Jobbik, och Ukraina där Kiev Pride inte fick genomföra sin parad i år.

Huruvida det har blivit sämre eller bättre i Europa kan vara svårt att ge ett entydigt svar på menade Hans Linde från Vänsterpartiet. Han framhöll att den bästa beskrivningen av läget är att polariseringen har ökat.

– Den ukrainska ledningen var säkert homofobisk för tio år sedan också. Vi ser nu hur hbt-rörelsen växer i Öst- och Centraleuropa och det tvingar fram homofoberna i ljuset, sade han.

Genusvetare Tiina Rosenberg pekade på att landvinningar som har gjorts kan dras undan i och med ett regeringsbyte, och underströk också att hot och våld mot hbt-folk inte på något sätt är begränsat till Östeuropa.

– Det är viktigt att komma ihåg att detta också händer i Västeuropa. När Ikea hade reklam med bland annat samkönade par blev det en väldig uppståndelse i Italien, sade hon.

Tiina Rosenberg tog också upp, apropå temat till debatten, att det finns ett tydligt nymoralistiskt budskap inte minst inom media:

– Men det finns också i våra egna medvetanden, det finns mycket vardagsreaktionära saker i vår egen omgivning, sade hon.

En annan fråga som diskuterades var fenomenet att högerextrema och främlingsfientliga grupper försöker använda sig av hbt-frågor för att profilera sig och mobilisera anhängare inom hbt-rörelsen till en islamofobisk agenda.

Hans Linde satte den utvecklingen i en ekonomisk kontext. Med den ekonomiska krisen ökar människors mottaglighet för enkla lösningar och förklaringsmodeller som presenteras av högerextrema. Han jämförde hur dessa högerextrema idéer skiljer sig åt och paketeras på olika sätt i olika länder i Europa.

Många högerextrema grupper i västra Europa, Storbritannien, Nederländerna och även i Sverige, antar en alltmer islamofobisk agenda samtidigt som de flesta tar avstånd från homofobi och antisemitism.

I öst däremot finns det få invandrare och de högerextrema grupperna ger sig inte på muslimer. Istället återlanseras antisemitism och homofobi, även om dessa spelar samma roll i det offentliga samtalet.

Hans Linde framhöll att hbt-solidaritet oavsett etnicitet och religion är det bästa receptet mot grupper som Sverigedemokraterna:

– En sådan hbt-rörelse kommer Sverigedemokraterna aldrig vilja solidarisera sig med, sade han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV