Startsida - Nyheter

#sthlmpride: Mer fokus på män inom hiv-prevention

Hiv-preventionsarbetet måste satsa mer på att nå gruppen män som har sex med män. Den gruppen utgör hela 60 procent av de som är hiv-positiva, och det är ett mönster som går igen på global nivå. Det sade Christian Antoni Möllerop och Maria Sjödin från RFSL som i onsdags rapporterade från Världsaidskonferensen som avslutades i Washington i förra veckan.

Upp till 25 000 personer deltog i konferensen som hölls i USA. Att Washington nu fick stå värd för konferensen hade delvis att göra med att landet sedan en tid tillbaka har ändrat den lag som tidigare hindrade hiv-positiva från att resa in i landet. Samtidigt som det framhölls som en historisk seger, var andra mer skeptiska till hur avgörande lagändringen är: flera grupper hindras fortfarande inresa.

– Vare sig som sexarbetare eller droganvändare kan man veta om man får komma in i landet i förväg. Därför pågick det en alternativ konferens för sexarbetare i Indien samtidigt som Världsaidskonferensen, och det var många i Washington som protesterade å deras vägnar, för dem som inte kom in.

Nya rön ger stöd

RFSL har drivit att hiv-prevention måste fokusera mer på gruppen män som har sex med män eftersom de utgör en majoritet av de som lever med hiv. Maria Sjödin, verksamhetschef för RFSL, berättade att detta började rapporteras redan 2006 men att det nu har blivit mer allmänt accepterat, då den respekterade tidningen The Lancet publicerat en omfattande forskningöversikt som visar att detta är fallet, och att det är ett mönster som återkommer runt om i hela världen.

– Nu kan ingen längre säga att den gruppen inte är förekommande även i Afrika. Det man också konstaterar är att det inte går att komma till rätta med hiv om man inte samtidigt uppnår rättigheter för män som har sex med män, sade hon.

Sverige väcker förvåning

Detta är också en grund för kritik mot Sverige, menade hon. På Världsaidskonferensen har de mött aktivister från olika platser i världen som är förvånade över så väl den svenska smittskyddslagstiftningen som sexköpslagen.

– Alla lagstiftningar som kriminaliserar överföring av hiv, av köp eller försäljning av sexuella tjänster, eller män som har sex med män problematiserar hiv-prevention. Vi försöker påverka Sverige, vi följer inte UNAIDS rekommendationer när det gäller hiv-överföring och till exempel informationsplikten, sade Maria Sjödin.

– Det är en princip som RFSL ställer sig bakom. Det är en debatt som är stor globalt men som i Sverige är rätt tyst. Nu har vissa ledarskribenter tagit upp informationsplikten, och det är jättebra, sade Christian Antoni Möllerop, RFSL:s vice förbundsordförande.

Försvårar hiv-prevention

Smittskyddslagen från 2004 innebär att alla människor som bär på en så kallad allmänfarlig sjukdom har en informationsplikt för att förhindra att andra smittas. En sådan allmänfarlig sjukdom är gonorré, hiv har varit klassad som allmänfarlig sedan 1985. Om föreskrifter inte följs kan en person som bär på en allmänfarlig sjukdom bli tvångsisolerad, vilket innebär stor rättsosäkerhet menar bland annat RFSL.

I Uganda, där man vill ha dödsstraff för homosexuella, lyfter de fram Sverige som ett lysande exempel på smittskyddslag och Sverige är ett av de länder som åtalar flest hiv-smittade, sade Christian Antoni Möllerop.

RFSL, som är kritiskt till sexköpslagen, menar att den bland annat försvårar just hiv-prevention.

Genom att kriminalisera köparen har vi svårt att nå dem, och smittspårningen försvåras också, sade Christian Antoni Möllerop till Feministiskt Perspektiv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV