Christoffer Dulny, företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, försvarar sitt agerande under Pride hos Newsmill. Han ville visa hur "svenskar" osynliggörs i Sverige och gick därför på ett seminarium som han visste inte var öppet för honom.
Love no borders är ett projekt som riktar sig till unga hbt-personer med utländsk bakgrund. Avsikten med seminariet "Queer people of colour" var att personer som utsätts för rasism och homofobi skulle få möjlighet att diskutera erfarenheter och strategier för förändring utan att riskera påhopp eller att ifrågasättas av personer som saknar liknande erfarenheter.
Många deltagare blev skärrade av händelsen och att några av dem inte ville komma tillbaka till Pride-området. Att SDU-företrädarna varken förstår eller accepterar förklaringar vad gäller behovet av separatistiska rum är uppenbart, både i deras agerande och försvaret av det. Men deltagarnas otrygghet berodde också på hur företrädare för Stockholm Pride agerade:
– Volontärerna på plats var väldigt hjälpsamma och agerade snabbt, det gjorde de, men några av de ansvariga fick oss att känna att det var vi som behövde förklara oss istället för att backa upp oss och oroliga deltagare fick höra att deras rädsla var överdriven, berättar Sissela Nordling Blanco, arrangör och projektledare för Love no borders.
Stockholm Prides ordförande Peter Rimsby ser anledning till självkritik:
– Vi var inte snabba nog och agerade inte på ett riktigt bra sätt vid det här tillfället. Vi har tillsatt en arbetsgrupp som tittar på vad som hände och framför allt diskuterar hur vi kan undvika att det händer igen.
Både när det gäller hbt-personers trygghet under festivalen och olika aktörers medverkan räknar Peter Rimsby att diskussioner alltid kommer att behöva föras.
– Vi är inte unika i vår sfär, men jag vill klart och tydligt framhålla att alla som delar vår värdegrund och respekterar andras åsikter är välkomna till festivalen och de olika programpunkterna. Vi tar självklart avstånd från all form av diskriminering som exempelvis rasism, sexism, homofobi och transfobi, och personer som stör våra evenemang kommer alltid att avvisas. Arbetsgruppens uppgift är att diskutera hur vi i fortsättningen ska hantera situationer där personer stör vår verksamhet.
Vilka som ska få medverka i Prides programutbud är en bedömning som kommer att göras för varje inkommen ansökan. Peter Rimsby vill inte spekulera i vem eller vilka som skulle antas. Åtminstone i god tid inför nästa festival ska arbetsgruppen vara klar med sitt arbete. Vad som händer sedan beror på vad arbetsgruppen kommer fram till.
– Till syvende och sidst är det medlemmarna i föreningen som avgör festivalens utformning, säger Peter Rimsby.
Love no borders har bland annat framfört önskemål om att programpunkten Queer people of colour, som togs bort efter sabotaget, ska tillbaka upp på hemsidan – och att Pride-ledningen visar sitt stöd.
– Det är bra att styrelsen tar ansvar, vi för en dialog med Stockhom Pride om det som hänt på grund av deras sätt att hantera situationen, berättar Sissela Nordling Blanco.
– Jag hoppas Prides interna arbete leder fram till att man kommer på bättre sätt att omsätta sin värdegrund i praktiken, öka medvetenheten om rasism och hur man skapar trygga rum för rasifierade hbtq-personer. Det här är inte vilken störning som helst, det är en störning och ett angrepp med rasistiska motiv. Det är viktigt att ha ett maktperspektiv på det hela.