Startsida - Nyheter

#sthlmpride: Sexköp och samtycke

Mer specifikt var de utannonserade diskussionsämnena sexköpslagen, surrogatmoderskap och BDSM (bondage/disciplin, dominans/submission och sado-masochism).

Panelen bestod av Olga Persson, förbundssekreterare hos Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR), Ulrika Westerlund, RFSL:s förbundsordförande och Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU.

– Vi alla utgår ifrån feministiska perspektiv, underströk Ljungros.

RFSL är officiellt emot sexköpslagen, då man anser att den är heteronormativ. Ulrika Westerlund menade att justitiekansler Anna Skarheds utvärdering av lagen var partiskt utförd och alltför fokuserad på kvinnlig gatuprostitution. Enligt RFSL:s studie Osynliga synliga aktörer sker kontakt mellan torskar och prostituerade mestadels över Internet och sexköpslagen försämrar de prostituerades liv.

– Det är ganska lätt, enligt oss, att komma i kontakt med sexsäljare med andra historier och för att bredda bilden av vilka problem som kan finnas, hävdade Westerlund. Men det tyckte vi inte att Anna Skarhed hade gjort.

Westerlund utelämnade att hon själv hade skrivit en utförlig artikel för sexköpslagen i Bang när densamma hade trätt i kraft 1999. Sedan dess har hon inte bara bytt linje, utan även börjat säga ”sexarbete” i stället för ”prostitution”.

Olga Persson framhöll att SKR hade bildat opinion för införandet av sexköpslagen främst för att prostitution alstrar kriminalitet och skadar alla inblandade. I efterhand har många trott att kvinnojourrörelsens argument för lagstiftningen var att köp av sexuella tjänster alltid är våld per definition, men det tillbakavisade Persson.

– Lagen har haft flera konsekvenser, flera avsedda konsekvenser, sade Persson. Den har haft avsedd effekt på många sätt, alltså gatuprostitutionen har minskat, trafficking ökar inte lika mycket som den gör i resten av Europa till exempel.

Som ytterligare argument mot det svenska förbudet mot sexköp anförde Westerlund HIV-prevention. UNAIDS avråder från lagstiftning kring köp av sexuella tjänster. Enligt Westerlund brukar Sverige användas som ett dåligt exempel på internationella HIV-konferenser.

Beträffande BDSM kretsade samtalet kring det så kallade Malmöfallet: En labil 16-årig flicka och en 32-årig man hade haft en sado-masochistisk session i linje med ett uppställt slavinnekontrakt. Några dagar senare hade hon sagt till en väninna att hon hade blivit kidnappad och misshandlad. Mannen åtalades för grov misshandel, men frikändes. ”En feministisk seger” enligt DN:s ledarredaktion.

Inom sportvärlden kan underåriga, juridiskt, samtycka till ett visst mått av våld så länge det sker inom gällande regelverk, men inte till grov misshandel. Olga Persson yrkade på en höjd åldersgräns för samtycke till BDSM-sex från byxmyndighetsåldern 15 år till 18 år.

– Det är otroligt komplext att titta på de här personerna mellan 15 och 18 år. Hur mycket våld kan man samtycka till i samband med sex? Varför ska BDSM ha en särlagstiftning? Den vanliga lagstiftningen är ju att man kan samtycka till ganska lite våld när man är under 18 år.

När det ämnet var avklarat fanns ingen tid kvar till att diskutera surrogatmoderskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV