Maryam al-Khawaja är 2012 års mottagare av Stieg Larsson-priset.
I Bahrain sitter hennes far dömd till livstids fängelse för protesterna och demonstrationerna i samband med den arabiska våren. Under protesterna spelade Maryam al-Khawaja en viktig roll. Den 14 februari, några dagar efter Mubaraks fall i Egypten, restes en tältstad med inspiration från Tahrirtorget vid Pärlmonumentet i Bahrains huvudstad Manama. Maryam al-Khawaja blev ett förstahandsvittne till polisens våldsamma försök att slå ner protesterna. Som twittrare fick hon snabbt ett stort antal följare och hon är en av Bahrainupprorets mest kända röster. Just nu lever hon i Danmark.
I en intervju som Amnesty har spelat in med Maryam al-Khawaja berättar hon hur det var att läsa rapporten om hur hennes pappa torterats. ”Min första instinkt var att åka hem”, säger hon. Men hon fortsätter arbetet i exil. Det var just hennes pappa som fick henne att inse hur viktigt det är, för folket i ett land utan yttrandefrihet, att ha röster på utsidan. Röster som bevittnat det förtryck som fortfarande pågår.
Priset till minne av Stieg Larsson instiftades av hans bror och far tillsammans med Norstedts förlag. Det är på 200 000 kronor och går till Maryam al-Khawaya med motiveringen:
För sin modiga kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Med internet och sociala medier som ett verktyg, och genom oförtröttlig aktivism och ordets makt, riktar hon strålkastarljuset mot orättvisor i hennes hemland. Trots hot och trakasserier mot henne själv och hennes familj fortsätter hon sitt arbete för ett tolerant och mer demokratiskt Bahrain. Det hon åstadkommit är helt och hållet i Stieg Larssons anda.