Startsida - Nyheter

Stockholm Pride uppmärksammar 30 år med hiv

I år är det 30 år sedan det första hiv-fallet upptäcktes i Sverige. Detta uppmärksammas under Stockholm Pride med bland annat med författarsamtal mellan Jonas Gardell, Rikard Wolff och Anna-Maria Sörberg.

– Hiv är tyvärr en del av livet som HBT-person idag. De flesta känner någon som är hivpositiv och jag har själv flera bekanta som lever med hiv, säger Alf Kjeller, festivalchef för Stockholm Pride i ett pressmeddelande.

Fredagen den 3 augusti anordnas ett författarsamtal ”Att skriva hiv” mellan Jonas Gardell, Rikard Wolff och Anna-Maria Sörberg där de samtalar om personliga erfarenheter och ger en tillbakablick på hivsituationen i Sverige på 80- och 90-talet.

En av de aktivaste arrangörerna av seminarier på temat hiv är givetvis RFSL, som under Almdedalsveckan också lanserat kampanjen Från bögpest till tystnad – satsa rätt, stoppa hiv. Under Stockholm Pride kommer RFSL att anordna seminarier om smittskyddslagen, World Aids-konferensen och, i samarbete med RFSL Ungdom, om att vara hiv-positiv då och nu. RFSL Ungdom arrangerar också ett seminarium om att vara ung och hiv-positiv. RFSL frågar också ut Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm ombland annat vården för hivpositiva.

– Det råder fortfarande stor okunskap om hiv i Sverige, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL. Många verkar också vara rädda för att ses som fördomsfulla och vågar därför inte prata om att gruppen män som har sex med män fortfarande är en av de mest utsatta.

Under veckan arrangerar RFHL ett samtal om hiv för att visa att allt inte måste vara negativt. Ordföranden Inger Forsgren har levt med hiv i 26 år och berättar om sitt liv som hiv-positiv och hur det lett till nya vänskaper, kärlek och gemenskap. Dessutom arrangerar Posithiva gruppen ett seminarium om de senaste 30 årens hiv-historia.

– Jag är glad över bredden på de arrangemang som RFSL och andra aktörer har valt att lägga under Pride-veckan. Jag hoppas att det kan leda till mer kunskap om hiv, men också minskad stigmatisering och ökad förståelse för alla de människor som lever med hiv, säger Alf Kjeller.

– För oss är det självklart att använda Stockholm Pride som en arena för viktiga frågor som detta och vi ser fram emot att tillsammans kämpa mot hiv, säger Ulrika Westerlund.

Efter Pride Parade den 4 augusti uppmärksammas hiv-positivas situation i Sverige och världen i Pride Park då det tradtionsenliga Regnbågsblocket presenteras tillsammans med Peter Englund, eldsjälen bakom WAD-Galan, som de senaste åren hållits på Kolingsborg i anslutning till första december och World Aids Day. Årets Regnbågsartist som kommer att framföra ”Ovan Regnbågen” är Gabriel Forss tillsammans med sin kör Du kan sjunga gospel. Sången är unik och framförs endast en gång om året, på Stockholm Pride. Det är Calle Norlén som har gjort en svensk översättning på ”Over The Rainbow”, som han sedan skänkt till festivalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV