Startsida - Nyheter

Stor oro på Skånes kvinnokliniker

Sammanlagt ska Skånes Universitetssjukhus i Malmö och Lund spara 450 miljoner i år, varav 50 miljoner ska på kvinnoklinikerna. Detta enligt beslut från Region Skåne, som styrs av Alliansen och Miljöpartiet. Kvinnoklinikerna i Lund och Malmö har nyligen slagits ihop, men verksamhet bedrivs i båda städerna. Besparingarna och effekterna av sammanslagningen fick kvinnoklinikens chef Göran Lingman att avgå i protest under hösten.

Kajsa Viklund som är sjuksköterska på gynavdelningen och kvinnoakuten menar att besparingarna har gjort personalen otrygg och stressad. Frustrationen över att inte veta något om framtiden är stor.

– Vi får aldrig träffa några högre chefer eller politiker som kan tala om vad som händer. Det enda vi får höra är att de måste göra nedskärningar och att vi får klara oss med mindre personal.

Malmö har högst antal födslar i hela Skåne, men Kajsa Viklund berättar om hur de på grund av platsbrist tvingas skicka iväg kvinnor som ska föda till Lund eller Ystad. Sedan första november är familje-BB, där par kan ligga över natten, stängt och på grund av platsbrist på BB riskerar nu kvinnor att bara få ligga kvar på sjukhuset i sex timmar efter födseln.

En särskild blödaravdelning där gravida kvinnor med blödningar kunde ligga kvar för observation har nyligen stängts igen. Personalen måste i dag vara stenhård i urvalet av vilka som ska få vård.

– Jag har dessa gråtande oroliga kvinnor på näthinnan. Det är psykiskt tungt att inte kunna göra mitt jobb fullt ut och tvingas ta anklagelser om att vi är dålig personal. Men det finns inget utrymme att få patienterna att känna sig trygga i dag, säger Kajsa Viklund.

Hon skulle vilja att beslutsfattarna lyssnade mer på personalen.

– Vi som träffar patienterna varje dag måste också få säga vårt. Jag önskar att patientfokus fanns med i planeringarna och inte bara pengar och besparingar.


Helena Näslund


Den senaste åtgärden för att spara pengar var ett beslut att ställa in julledigheten för personalen på bland andra kvinnokliniken, men det har nu tagits upp till vidare diskussion efter stor uppmärksamhet i media. En annan förändring är att all personal på kvinnokliniken måste arbeta varannan helg. Helena Näslund, även hon sjuksköterska på akuten, har svårt att få det att gå ihop med vardagen.

– Jag är ensamstående förälder och det innebär att jag måste jobba jämt när jag inte har min son. Förutom det mest basala i livet så finns det bara plats för arbete just nu, säger hon.

Personalen på kvinnoklinikens avdelningar har protesterat, de har skrivit på listor, skrivit debattartiklar och gått i demonstrationer, men det är svårt att veta vad som krävs för att det verkligen ska bli en förändring. Det är den starka sammanhållningen i personalen som håller Helena Näslund kvar.

– På något sätt har vi blivit starkare av att gå igenom det här tillsammans. Det är väldigt fina kvinnor som man inte vill lämna i första taget. Annars hade jag sagt upp mig för länge sen.

Kvinnokliniken var en helt annan arbetsplats för tre år sedan när hon började, menar hon. Personalen var större, de kunde ta ut semester, och vara mer generösa i den vård de gav.

– Det var en helt annan syn då, att människor faktiskt ska få den vård de söker. Vi förstår att vi kanske hade det för bra och kan ta en del nedskärningar, men det har helt spårat ur.

Även läkarna påverkas av de tuffa arbetsvillkoren som besparingarna leder till. Lil Valentin är överläkare i gynekologi på Kvinnokliniken i Malmö. Hon berättar att när en läkare av någon anledning slutar så anställs inte någon ny, utan de får klara sig med den personal som finns. Ytterligare ett steg för att spara pengar på kvinnoklinikerna är ett förslag att flytta behandlingen av alla kvinnosjukdomar förutom livmoderhalscancer, den så kallade benigna vården, till privata mottagningar. Lil Valentin är starkt emot förslaget.

– Det skulle dränera sjukhusen på kompetens, de nyutexaminerade specialisterna som vi har utbildat i sex år kommer att söka sig till de privata enheterna. Den privata vården är helt pengastyrd och kommer inte ha råd att ta hand om komplicerade fall. De mest sjuka kommer då vara beroende av sjukhus med brist på specialistläkare.

Lil Valentin menar att sparkravet på 50 miljoner är helt orealistiskt.

– Inte ens om vi avskedade alla läkare på kvinnokliniken skulle vi nå dit. Vi måste få mer pengar till sjukvården. Vi måste värna om kvinnors hälsa och förlossningsvården, ett förlossningsskadat barn kostar oss mycket i framtiden.

Anders Åkesson, miljöpartiet, är 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne. Han menar att det inte finns några centrala direktiv för hur enskilda avdelningar på sjukhusen ska spara.

– Jag har själv besökt kvinnoklinken flera gånger och är medveten om att det är en ansträngd verksamhet. Vi håller på att ta fram en ersättningsmodell där kvinnokliniken kan få resurser att klara de många födslar som vi har i Malmö just nu.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV