Startsida - Nyheter

Strid om kvotering på manskonferens i Berlin

Det var faktiskt en man - nämligen den österrikiska federala mansministern Rudolf Hundstorfer (SPÖ) – som sade emot den tyska federala kvinnoministern Kristina Schröder (CDU) när det gäller kvotering av kvinnor. Det skedde vid konferensen "Manspolitik. Manspolitiska bidrag till ett jämställt samhälle" som ägde rum i Berlin den 22 och 23 oktober. Ministern fick stora applåder från salen för att han förespråkade kvotering. Caren Marks, kvinnopolitisk talesperson i den socialdemokratiska parlamentsfraktionen, sade i en kommentar till ZWD att Schröder "ännu en gång sakpolitiskt gjort bort sig ordentligt" i diskussionen och att hon "missförstått sitt politiska uppdrag". Oppositionskollegan, Vänsterpartiets kvinnopolitiska talesperson Yvonne Ploetz, tillde att kvinnoministern håller på att avveckla sig själv.

Kristina Schröder inledde diskussionen med en hälsning där hon först gjorde klart, att som hon ser det handlar jämställdhet inte om att kämpa om fördelning. Uppfattningen att kvinnor bara kan vinna något om det sker på bekostnad av männen ser hon som "gammalt omfördelningstänkande". Hon ser den fasta kvinnokvoten som "diskriminering på grund av kön" som gör att "enskilda får betala för tidigare generationers fel". Vidare var Schröder övertygad om att 50/50-målet står i konflikt med "individuella preferenser". Det skulle ju kunna vara så att en kvinna gärna övertar familjerollen, och då skulle den fixerade kvoten fungera som ett hinder. Schröder kallade detta till och med ett "försök att uppfostra" kvinnan.


Mycket att göra i båda länderna

Både kvinnoministern och mansministern lovordade initiativ som redan tagits, som "Pojkarnas dag", som firas i Tyskland för tredje gången den 25 April 2013. De uttryckte också sin tillfredsställelse över initiativet "Fler män i förskolorna" som finansierats av Europeiska socialfonden (2009 fanns 11.288 utbildade män i de tyska förskolorna, vilket motsvarar omkring 2,9 procent av hela personalen), och även det preventionsprogram mot mäns våld som genomförts enbart i Österrike.

Schröder och Hundstorfer tog också upp åtgärder som ännu inte kommit till stånd. Minister Schröder beklagade, att den vanliga uppfattningen att samhällsekonomin handlar om människor som inte ägnar sig åt familjeliv.

"Arbetsvärlden vill att man ska vara obegränsat tillgänglig, och så länge det inte ändras, kommer kvinnokvoten bara att nå kvinnor som anpassar sig efter det idealet", avslutade Schröder. Just denna omständighet blockerar ur hennes perspektiv jämställda partnerskap. Kvinnoministern kräver politiska åtgärder som gör arbetsvärlden "kompatibel" med olika sätt att leva sitt liv och lanserade på nytt en modell med flexibla kvoter till ledande positioner.

Hundstorfer sammanfattade vad som ur ett österrikiskt mansperspektiv fortfarande konkret och strukturellt saknas för jämställdhet: Mer engagemang från män, mer mansforskning, en ny definition av mansrollen och en större medvetenhet som mäns hälsa, där de till skillnad från kvinnor har en del att hämta in.


Kritik mot Schröder

Oppositionen ägnade sig i anslutning till konferensen åt att kritisera Schröders sätt att hantera sitt mandat. Socialdemokraternas kvinnopolitiska talesperson Caren Marks ansåg att Schröder gjort bort sig igen.

– Liksom tidigare bojkottar hon en progressiv jämställdhetspolitik, underskattar diskrimineringen av kvinnor och betonar istället den föregivna diskrimineringen av män. Det är talande att den österrikiska arbetsmarknads- och socialministern Hundstorfer förklarade för Schröder, att även män har en plikt att ifrågasätta passerade tankemönster, och att kvotering i detta sammanhang kan vara av stort värde. Schröder har inte förstått sin uppgift som minister, fastslog Marks och krävde att Schröder äntligen ska uppfylla sin plikt som ansvarig minister och bedriva en aktiv jämställdhetspolitik och avskaffa diskrimineringen av kvinnor med hjälp av lagstiftning.

Marks kollega, Yvonne Ploetz från Vänsterns parlamentsfraktion, talar till och med om att Schröder avvecklar sig själv.

– Att framställa sig som de barnlösa och medelålders männens advokat istället för att ägna sig sin egentliga uppgift som minister för familjer, kvinnor, seniorer och ungdomar kommer inte att lyckas: Kristina Schröder tar ett steg fram och ett bak på en gång och blir därmed stående, sade Ploetz.

Vad gäller expertuttalandena i den första Jämställdhetsrapporten anmärkte Ploetz, att alla sakkunniga är eniga om att en lagstadgad kvinnokvotering till ledande positioner i Tyskland är nödvändig, desto mer som EU-kommissionen just nu kämpar för europeiska riktlinjer för kvinnokvotering och därför bestämt efterfrågar stöd även från den tyska regeringens sida. Schröders österrikiska kollega, Rudolf Hundstorfer, som var den som tog initiativ till denna "Manskonferens" i Berlin, vägrar att stödja Flexikvotmodellen. "Han vet hur viktigt det är med lagligt bindande regler – även här tillhör Kristina Schröders halvhjärtade politik den förlorande sidan“, ansåg Ploetz.


Österrike går före

Rudolf Hundstorfer, som förutom manspolitik ansvarar för arbetsmarknaden och socialpolitiken, hänvisar till att Österrike redan för femte gången genomfört "Pojkarnas dag" och att det österrikiska nationalrådet (en av parlamentets två kamrar) redan presenterar den andra mansrapporten. Redovisningen av rapporten ägde rum redan på kvällen den 22 oktober på den österrikiska ambassaden. Österrike och Tyskland samarbetar i mansfrågor sedan 2011. En fortsättningskonferens äger rum 2014, och liksom vid samarbetets början, i Wien. Intressant nog finns politikområdet kvinnopolitik i Österrike vid ett annat ministerium, nämligen hos Gabriele Heinisch-Hosek (SPÖ), ansvarig för kvinnor och den offentliga sektorn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV