Det är lite mindre än sex månader kvar till OS i London. Hur ser det då ut med de svenska medaljchanserna? Feministiskt Perspektiv presenterar här de kvinnor som hittills uttagits till OS och vad vi kan förvänta oss av dem.
Fotbollslandslaget
Tog VM-brons förra sommaren och en medalj bör absolut vara målsättningen. Om allting stämmer kan guldet mycket väl bli svenskt. Det finns en del yttre faktorer som talar för Sverige: Tyskland är inte med och topplaget USA har på grund av landets inställda liga inte fått så mycket matchträning.
Handbollslandslaget
EM-silvret år 2010 väckte förhoppningar om att landslaget tagit klivet upp i den absoluta världstoppen, men det oväntat svaga resultatet i VM i Brasilien i fjol har dämpat optimismen. Många spelare var dock halvskadade i VM och ett helt och friskt landslag kan överraska. Det är inte omöjligt med medalj, men då måste allt stämma.
Ryttarlandslagen
Det står klart att Sverige skickar tre ridsportslandslag till OS: i dressyr, fälttävlan och hoppning. Vilka de enskilda deltagarna i dessa lag blir är ännu inte klart, men ryttare av toppklass finns i alla grenar.
Emilia Fahlin, cykel
OS-debutant vars främsta merit är en niondeplats i tempoloppet i VM i fjol. Blev proffs tidigt och har mycket goda förutsättningar att satsa på OS. OS-banan sägs passa henne mycket bra och stämmer allt kan hon vara med och slåss om en medalj.
Emma Johansson, cykel
Kallades för silver-Emma efter OS 2008 då hon efter ett bragdartat linjelopp tog Sveriges första cyklingsmedalj på damsidan någonsin. Bröt oturligt nog nyckelbenen på träningsläger på Gran Canaria i januari, men ska vara fullt återställd när tävlingarna i London drar igång.
Isabellah Andersson, friidrott, maraton
För första sedan OS i Atlanta 1996 har en svensk maratonlöpare lyckats kvalificera sig till OS. Isabellah Anderssons kom femma på VM förra året, men har en bit kvar till den absoluta världstoppen. Samtidigt har länder som Kenya och Etiopen många löpare med bland de allra bästa och eftersom de bara får skicka tre deltagare till OS öppnar det för en mer oviss tävling än vanligt.
Emma Green Tregaro Foto: Ryno Quantz
Emma Green Tregaro, friidrott, höjdhopp
Emma Green Tregaro gör sitt andra OS, hon kom nia för fyra år sedan i Peking. Eftersom inomhussäsongen precis har startat är det lite svårt att nu sia om hur hon ligger till jämfört med de övriga konkurrenterna. En sak verkar de flesta dock vara överens om: nivån på damernas OS-höjdhopp ser ut att bli hög och för att det ska bli en blågul medalj måste Emma Green Tregaro göra sitt allra yttersta.
Carolina Klüft, friidrott, längdhopp
Något av en joker. Kom femma på VM förra året, men berättade i veckan att hon avstår inomhus-VM på grund av dålig form. OS i London blir hennes allra sista tävling, men med tanke på vilken vinnarskalle hon tidigare visat upp kan hon kanske skrälla en sista gång?
Jonna Adlerteg, gymnastik
En av mycket få svenskar som lyckats kvala in till damernas OS-gymnastik. Är i ärlighetens namn mest med för att se och lära, men kommer förhoppningsvis ändå kunna nå den bästa svenska placeringen på damsidan någonsin. Det stora målet för henne är OS i Rio de Janeiro 2016.
Frida Svensson, rodd, single sculler
Som roddare skiljer sig Frida Svensson från många andra i världseliten: hon är lite kortare och lite lättare. Däremot har hon en vinnarskalle utöver det vanliga och det var mycket tack vare den hon kunde vinna VM förra året. Hon och resten av roddlandslag befinner sig just nu på träningsläger i Portugal och har inte satt upp några målsättningar inför OS ännu. Att hon ska nå final är dock något vi kan förvänta oss, och har hon inte förbrukat för mycket krafter för att ta sig dit, är finalen en helt öppen historia.
Lisa Ericson, Astrid Gabrielsson, segling, 470
Den här duon vann mycket överraskande för-VM i Australien 2010 och tog också en världscupmedalj. Förra året gick det tyngre och de ligger nu en bit längre från världseliten än tidigare. De har dock en viss medaljchans även om det här är en mycket tuff klass.
Josefin Olsson, segling, laser radical
Det största medaljhoppet på seglingssidan. Har placerat sig på topp tio på världscupstävlingar flera gånger och kan absolut skrälla, trots att detta är en första OS. Är för närvarande rankad på 20:e plats i världen.
Anna Kjellberg, Malin Källström, Lotta Harrysson, segling, matchracing
Att den här trion över huvudtaget är uttagna till OS är något av en bragd. Anna Kjellberg skadades när hon fick en bom i huvudet i höstas och laget tvingades ställa upp i VM med bara någon veckas förberedelser. Trots det kvalificerade de sig till OS. De har inte riktigt hunnit träna så mycket de hade behövt, men de har så mycket rutin i laget att det kan räcka långt.
Therese Alshammar, simning
Veteranen, regerande världscupsegrare och senaste bragdmedaljvinnaren saknar egentligen bara en enda medalj i sitt prisskåp – OS-guld. Kanske kommer den nu i sommar, då hon är en av guldfavoriterna på 50 meter fritt. Ska även ställa upp i 100 meter fjäril där hon också har medaljchans. Hon har nu öppnat för även en tredje start på 100 meter fritt.
Sarah Sjöström, simning
18-åriga Sarah Sjöström visar storform inför OS. Hon satte världsårsbästa på
100 meter fjäril vid Grand Prix-tävlingen i Uppsala för två veckor sedan. En av de hetaste – om inte den hetaste – blågula medaljkandidaten i hela truppen.
Therese Lundqvist, skyttesport, skeet
21-årig OS-debutant som tävlar i skeet och vars största framgång på seniornivå är att hon kom femma i en världscuptävling i Sydney förra året. Mest med i OS för att se och lära inför det stora målet: OS 2016. Har hon en bra dag där allt stämmer kan det dock mycket väl bli final redan nu.
Lisa Nordén, triathlon
Är etablerad i världstoppen genom ett VM-silver 2009 och ett VM-brons 2010. Hade en tung och skadefylld säsong i fjol, men tränar nu stenhårt och har visat så bra form att hon tidigt blev uttagen i OS-truppen.