Startsida - Nyheter

Testar att slopa separatismen

Nu har Umeå feministfestival dragit igång. Tio gånger förut har festivalen varit separatistisk men den här gången prövas nya vägar.
– Vi har tänkt om, kanske är det bra om det är öppet för alla, även om det blir mer konflikter, säger Nina Wegener.

Umeå feministfestival pågår hela helgen och fylls med framträdanden, seminarier och workshops. Stämningen brukar vara intim och hela evenemanget separatistiskt för kvinnor, barn och transpersoner. Att det blir annorlunda i år hänger ihop med kritik som riktades mot festivalen förra året enligt Nina Wegener, som är med och arrangerar.

– Särskilt transpersoner tyckte inte att festivalen var så inkluderande som de gärna skulle vilja ha den. Det var mycket systerskap och den formen av feminism, så även om de fick komma kände de sig inte välkomna.

– Vi har tänkt om, kanske är det bra om det är öppet för alla, även om det blir mer konflikter. Det finns en falsk trygghet i det här med systerskap och att kvinnor alltid har något gemensamt och det finns också en massa andra konflikter, klass och ras och sånt inom den feministiska kampen.

För att hantera förändringen har årets festival två teman: konflikt och DIY (do it yourself/gör det själv). Många programpunkter är redan inplanerade, men inte lika många som vanligt. Det är fritt fram att anmäla föreläsningar och workshops under festivalens gång. Genom utrymme att skapa egna rum – även separatistiska sådana – och prata ”safe spaces” försöker arrangörerna uppmärksamma deltagarna på att festivalen ska kännas trygg för alla. Samtidigt är tanken med form och tema att fånga upp konflikter av olika slag.

– Jag hoppas att man får diskutera oenigheter inom feminismen lite mer. Inte så att man alltid behöver ta fram konflikter, men att man vågar diskutera vilka skillnader som finns och hur folk ibland känner sig exkluderade inom feminismen. Om man vågar diskutera det kanske man kan få en starkare feministisk rörelse, säger Nina Wegener.

Reaktionerna har varit blandade konstaterar hon:

– Jag skulle säga att en del är positiva, de som inte tidigare har varit på festivalen, som ska gå i år och är väldigt glada att de får komma. Sedan har vi fått lite mejl från folk som tycker det är synd, för de gillade det här kvinno- och transseparatistiska och kände sig mer trygga med det. Vi har försökt svara så bra vi har kunnat. Det blir spännande att se vad som ska hända. Vi försöker ge plats på festivalen att diskutera det här. Nästa år kanske det blir separatistiskt igen. Vi vet inte, men det är värt att göra ett försök.

Det viktiga, menar Nina Wegener, är att folk kommer och känner sig som en del av festivalen.

– Det är väldigt spännande att vi säger do it yourself, och sedan att den inte är separatistisk så vem som helst får komma och göra vad som helst egentligen inom en feministisk ram.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV