Prenumerera

Logga in

Nyheter

Tidigast om ett år avskaffas tvångssteriliseringar

Riksdagsdebatten om att avskaffa tvångssteriliseringar av människor som vill ändra sitt juridiska kön blev lång, men fruktlös för de som ville gå snabbare fram än regeringen. Tvångssteriliseringarna kan upphöra tidigast 2013.

Propositionen om förändringar i Lagen om fastställelse av könstillhörighet i vissa fall röstades igenom intakt i riksdagen igår. Från och med den 1 januari 2013 är det inte längre ett krav att den som vill ändra sitt juridiska kön är svensk medborgare. Även kravet på att vara ogift tas då bort ur lagtexten, ett krav som dock inte tillämpats i praktiken sedan ett utslag i förvaltningsrätten i Stockholm 2010.

Men lagens krav på att den som vill ändra sitt juridiska kön ska vara över 18 år och steril eller på annat sätt sakna fortplantningsförmåga kvarstår. I debatten var flera av regeringspartierna tydliga med att tvångssteriliseringarna strider mot mänskliga rättigheter. Ändå ville de inte hörsamma Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraternas gemensamma reservationer gemensamma reservationerna som inneburit att avskaffa steriliseringskravet omedelbart, från den 1 juli 2012.

Enligt regeringen måste följdeffekter för annan lagstiftning utredas först. Annars skulle förändringen bli ett hafsverk, skriver de moderata riksdagsledamöterna Mats Gerdau och Helena Bouveng. Deras argument avfärdas i en debattartikel av Lukas Romson.

Avgörande domstolsbeslut på väg

Riksdagens beslut, som innebär att avskaffandet fördröjs, kan komma att upphävas genom en pågående juridisk prövning. Den 15 mars fastslog förvaltningsrätten i Stockholm att steriliseringskravet strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Socialstyrelsen, som var den förlorande parten i målet, valde att överklaga och fallet kommer under året att tas upp i Kammarrätten. 

En av de som pläderade för att riksdagen skulle sätta mänskliga rättigheter först var Eva Olofsson, V:

– Att 2012 fortfarande ha kvar krav på sterilisering vid könsbyte är ett brott mot mänskliga rättigheter och mot rätten för transpersoner att bestämma över sin egen kropp och kunna få barn. När lagen nu ändras ska tvångssteriliseringen självfallet också bort, sade hon. 

RFSL och RFSL Ungdom, som aktivt verkat för att tvångssteriliseringarna avskaffas, framhåller i ett pressmeddelande att mänskliga rättigheter måste väga tyngre än administrativa svårigheter.



– Nu finns alltså en överhängande risk att domstolen hinner före med sitt utslag och att situationen som regeringen vill undvika med att fördröja förändringen uppstår ändå. Ur rättssäkerhetssynpunkt är ett tvingande domstolsutslag inte att föredra framför en på politiskt väg förändrad lagtext, säger Ulrika Westerlund, ordförande i RFSL.

Positivt steg på vägen



Ett eventuellt borttagande av 18-årsgränsen behöver, enligt regeringen, utredas ytterligare.

– Det är oerhört centralt att också denna utredning kommer igång snarast. För många unga transpersoner är det avgörande att få byta juridiskt kön före 18 års ålder. Den psykiska ohälsan i gruppen är stor och för många är det främst det juridiska könet som skapar problem i vardagen, inte kroppen. En utredning av 18-årsgränsen måste regeringen ta initiativ till nu, säger Emelie Mire Åsell, förbundsordförande för RFSL Ungdom.



– Trots att vi är kritiska till att inte alla nödvändiga ändringar av lagen kommer på plats på en gång, är det naturligtvis ändå glädjande att förändringsarbetet har kommit så här pass långt och att vi har en politisk lösning där alla regeringspartierna och den rödgröna oppositionen är överens om att tvångssteriliseringarna ska tas bort, säger Ulrika Westerlund och Emelie Mire Åsell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV