Startsida - Nyheter

Tillbaka till Tahrir

– Jag firar inte revolutionen ännu. Det finns ingen anledning att fira innan någon egentlig förändring har skett. Folk dödas och misshandlas fortfarande när de kräver sina rättigheter. Tantawi är Mubaraks student så varför skulle han vara annorlunda, säger Noha Nader El Morsi, som deltog i protesterna under dagen.

Stora protester hölls runt om i Egypten. I Kairo avgick demonstrationstågen från ett flertal olika platser för att sedan mötas upp på Tahrirtorget. Många vittnade om att känslan påminde om den i januari och februari förra året för att alla var ute på gatorna, unga och gamla och lika mycket kvinnor som män.

Det kom flera rapporter om sexuella trakasserier från det överfulla Tahrirtorget under dagen, som främst handlade om män som antastat kvinnor i skydd av folksamlingen. Demonstrationstågen mot torget verkar däremot ha varit någorlunda befriade från sexuella trakasserier.

Protesterna fortsatte under dagen medan de som firade minskade i antal eftersom dagen gick. Motsättningarna mellan Muslimska brödraskapets anhängare och de som vill fortsätta revolutionen förväntas fortgå de närmaste dagarna.

Noha Nader El Morsi märkte inte av några trakasserier av kvinnor. Och inför framtiden är hon inte rädd för att de eller något annat parti kommer att inskränka kvinnors rättigheter.

– Många egyptiska kvinnor arbetar, de kommer inte att finna sig i att bli begränsade. Så även om brödraskapet skulle vilja så kan de inte ändra det, vi kommer aldrig att bli som Saudiarabien, säger hon.


På väg mot Tahrirtorget.

Foto: Helena Hägglund

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV