Angela Beausang, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, är inte förvånad men djupt beklämd över domen.
– Den här tingsrätten borde entledigas och aldrig få döma mer, säger hon.
Enligt hennes erfarenhet är tingsrättens resonemang, där våldet förringas, inte ovanligt. Även i fall där pappan är dömd för våld försvinner brottsmålet på vägen till familjerätten.
Angela Beausang beskriver det som två parallella processer, en hos polisen där behovet av skydd mot ytterligare våld står i fokus medan familjerättens huvudlinje är att föräldrarna ska sätta sig ner och komma överens. Tanken är att en pappa kan vara bra även om han har slagit mamman och barnen är rädda för honom.
Om mamman inte samarbetar tolkas det inte som en reaktion på våldet utan ett försök att förhindra barnets relation med pappan.
Angela Beausang hade hoppats att kunskapen ökat tack vare alla satsningar och inte minst det senast stort uppmärksammade mordet i Malmö i vintras, där en tingsrätt hade försatt en våldsdömd man på fri fot trots att kvinnan han misshandlat levde på skyddad adress och fruktade för sitt liv. Han spårade upp henne och högg henne till döds inför deras barn som då var tre och sex år.
– Forskning visar att barnen tar jättestor skada av att bevittna våld. Men mammor kan inte skydda sina barn i de här situationerna. Jag har ju träffat de här kvinnorna så ofta och sett hur de nästan fått tvinga barnen att åka till papporna.
Det blir ett moment 22 där mammorna för att inte förlora vårdnaden tvingas bortse från risker som de egentligen är skyldiga att skydda barnen emot.
– Sådana här domar borde inte få förekomma 2012. Hur kan våra domstolar ha sådan icke-kunskap om mäns våld mot kvinnor? Vi har en regering som satsar allt för att det ska se ut som om de agerar, men eftersom de inte vet vad de håller på med blir det så tokigt, säger Angela Beausang.