Hur ska lagidrotten behålla sina kvinnliga utövare längre upp i åldrarna? Det är en fråga som många lagidrotter brottas med.
– Ibland känns det som vi tjejer skulle behöva tio extra timmar om dygnet för att räcka till, säger Rebecca Lundgren, tidigare elitspelare i hockey.
Det går att beskriva det hela lite som en ond cirkel, eller som ett moment 22. Unga tjejer i många lagidrotter lägger av tidigt.
Det gör att spelare lyfts upp högt upp i seriesystemet redan i unga år. Efter ett tag tröttnar de eller tappar motivationen när varit med om det mesta tidigt.
Men samtidigt har de här unga spelarna inte nått toppen av sin utveckling när de lägger av. Det innebär att sporten som sådan tappar i stadga och har svårt att ta ytterligare kliv eftersom de med rutin lägger av och ersätts med riktigt unga utövare.
Få lagsporter
En sport där den här situationen är tydlig är hockeyn. I Riksserien, som är den högsta serien, fanns bland de åtta lagen förra säsongen enbart två spelare födda på 70-talet.
Och frågan är också om inte 90-talisterna nästan var fler än 80-talisterna. Den ålderstrukturen påverkar också spelet.
’– Det bli mer impulsivt spel med så många unga. De äldre har mer rutin och har varit med om de flesta situationer. Yngre spelare går nog mer på känsla, säger Rebecca Lundgren tidigare spelare i Leksands IF:s damlag.
Hon är 21 år och lade skridskorna på hyllan för två säsonger sedan. Hon funderar nu på comeback, men har svårt att få till det med jobb och träningstider.
Hon tror det handlar mycket om att det är få lagsporter där tjejer kan leva på sin sport.
– Vid 22–23 kanske man får sitt första fasta jobb och då tar det mycket tid ifrån hockeyn. Eftersom man inte kan leva på att spela hockey, måste man välja jobbet. Det blir helt enkelt för svårt att kombinera, säger hon.
Lägger av
Även inom fotbollen har man diskuterat mycket kring frågan hur man ska behålla tjejer längre.
Västerbottens fotbollsdistrikt har vidtagit några åtgärder som de tycker gjort situationen bättre. Bland annat har nya seriesystemsregler införts för lagen i de lägre divisionerna som gjort det lättare att stanna kvar i sin klubb.
Numera kan en förening ha flera lag i närliggande divisioner.
– Vi har upplevt att tjejer som inte tagit plats i sin klubbs a-lag kanske hellre lägger av än byter till en annan klubb i en lägre division. Det är inga problem att byta uppåt i seriesystemet, men tjejer verkar inte vara lika rörliga, säger Micke Sundqvist som arbetar på tävlingssidan på förbundet.
Han lyfter även fram det licenssystem som gör att spelare kan spela för två klubbar på helt olika orter. Det påverkar också positivt.
– Många från vårt distrikt flyttar för att plugga, till exempel från Lycksele till Linsköping. Då kan de spela i ett lag i Östergötland när de pluggar och sedan fortsätta spela med sitt gamla lag när hemma på sommaren. Det har funkat jättebra, säger han.
Arbetar med frågan
Precis som Rebecca Lundgren tror han att grundproblemet är de ekonomiska förutsättningarna.
– Vad som saknas egentligen på damsidan hos oss är ju möjligheten att få lägga mer timmar på sin idrott. Om man jämför division 1 för herrar och för damer är det milsvid skillnad, damerna får inte möjlighet att satsa helhjärtat, säger han.
När Feministiskt Perspektiv ringer upp Annika Collin som är kommunikationsansvarig på Svenska Volleybollförbundet berättar hon att det här är en fråga som även de arbetar med. Samtidigt menar hon att just volleybollen har lite andra förutsättningar.
Ett exempel: De här stora skillnaderna mellan kvinnor och män som sporter som hockeyn och fotbollen visar upp finns inte alls inom volleybollen. Det gör att förutsättningarna är lika för alla.
– Vi har jobbat väldigt hårt med det här. Vi ser till att alltid ha lika prispengar mellan tjejer och killar. Och när vi gjorde vår logotyp såg vi till att den blev könsneutral så att det första man möts av inte ska vara en man som spelar, berättar hon.
Dessutom är volleybollen intressant ur ett annat perspektiv. Sporten, som ju är ganska liten i Sverige, är en enormt stor damidrott i länder som Italien, Frankrike och Turkiet. Det gör att möjligheterna att bli utlandsproffs finns på ett helt annat sätt än in många andra sporter.
Detta i sin tur gör att det finns ytterligare ett mål att sträva mot för unga utövare som kanske håller på att tappa motivationen.
– För tjejer är det här verkligen en fantastisk sport att satsa på om man har de rätta förutsättningarna. Den är så stor utomlands så det finns alla möjligheter. Man kan till exempel bli proffs i den belgiska andra-ligan, eller spela i Frankrike, säger hon.