Startsida - Nyheter

Tränaren vägrar svara

Feministiskt Perspektivs avslöjande om pojklagstränarens sexistiska speltaktik ledde till att han blev avstängd från klubben på obestämd tid.

En anonym person polisanmälde också tränaren. Misstanken gällde brott mot allmän ordning genom förledande av ungdom. Polisen uppmanades också att genomföra en husrannsakan hos den anmälde tränaren, "då det uppenbart kan misstänkas att allvarligare brott eller övergrepp mot minderåriga föreligger".

Men nu har polisanmälan lagts ner och tränaren Christian Hägerström är tillbaka i klubben. Ordföranden Ulf Sylwander säger att tränaren är mycket ångerfull och mått väldigt dåligt.

– Han har haft en jobbig tid och verkligen lärt sig ett och annat under tiden han varit avstängd. Nu hoppas vi att klubben kan bli ett föredöme för andra idrottsklubbar.

Vad har ni gjort praktiskt efter det som skett?

– Klubbens styrelse kontaktade Skåne innebandyförbund och maskulinitetsforskaren Jesper Fundberg för att be om hjälp. Vi har träffats en gång och diskuterat det som hänt och kommit fram till att vi ska ta hjälp av Jesper för fortsatt utbildning om genusfrågor. Efter det kom vi fram till att tränaren skulle få komma tillbaka. Vi tillsatte också en utredning för att få fram hur detta kunde uppstå.

Vad kom ni fram till?

– Ja, det är svårt att säga rakt upp och ner, men han var i alla fall ensam om att ha skrivit och framfört taktiken. Den har använts vid tre tillfällen.

Så det var ingen annan i klubben som kände till detta, vilket tränaren sa till mig i telefonen vid första samtalet?

– Nej.


Hänvisar till klubben

Ulf Sylwander berättar att klubben har samlat lagets föräldrar och spelare och berättat varför tränaren blev avstängd och att detta var mycket allvarligt och ingenting som FBC Engelholm står bakom.

Feministiskt Perspektiv frågar om vi kan komma och besöka klubben, titta på en av träningarna och prata med tränaren?

– Det får du prata med honom om. Jag kan inte svara på det, säger Ulf Sylwander.

När vi ringer upp tränaren ber han att vi ska återkomma om två minuter. När han sedan svarar vägrar han tala med oss.

– Jag kommer inte att svara på någonting. Ni får kontakta klubbledningen, säger Christian Hägerström.

Men hur känns det att vara tillbaka?

– Som jag sa, jag svarar inte på några frågor.

Ok,jag tänkte i alla fall fråga om vi kan komma och besöka en av dina träningar och få en pratstund med dig? Ordföranden hänvisade den frågan till dig.

– Jag tänker inte svara på någonting.

Det låter som du fått munkavle på dig. Är det så?

– Jag hänvisar som sagt alla frågor till klubbledningen.


Feministiskt Perspektiv har sökt ordförande Ulf Sylwander igen utan resultat. Vi fortsätter följa detta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV