Startsida - Nyheter

Turbulent start på genuskonferens i Istanbul

Konstruktion av genus och jämställdhet var temat för konferensen som ordnades i helgen i Istanbul. Konferensen är ett resultat av ett samarbete mellan Svenska forskningsinstitutet i Istanbul och det turkiska Filmmor, ett kooperativ bestående av kvinnor vars mål är att producera film för och med kvinnor och att påverka bilden av kvinnan i medierna.

De hade bjudit in representanter från flera politiska partier i Turkiet, feministiska nätverk, forskare och aktivister.

Fem kvinnor hade bjudits in från Sverige:

Malin Olsson, vice ordförande i ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) och Terrafems förra ordförande Debbie Nujen berättade om det arbete som kvinnojourerna gör, miljöpartisten och riksdagsledamoten Esabelle Dizingian och Moa Roshanfar från Feministiskt initiativ om hur jämställdhet inom politiken ser ut. Aase Högfeldt redogjorde för Dorismanifestet som går ut på att få fler kvinnor framför, men framför allt bakom kameran, och till sist Marianne Broddesson, ledamot i styrelsen för Feministiskt Perspektiv som berättade hur det går till att starta en tidning på nätet.

Det blev en turbulent start på konferensen. I sista stund fick den flyttas från det privata universitetet Galatasaray som plötsligt deklarerade att de inte kunde acceptera att den kurdiska riksdagskvinnan Sebahat Tuncel skulle medverka på konferensen. Det var däremot inget problem för det statliga Bogaziciuniversitet dit konferensen flyttades.

Sebahat Tuncel står inför ett fängelsestraff på åtta år och nio månader, när hon inte längre skyddas av den immunitet som parlamentariker omfattas av så länge de sitter i riksdagen, för att hon motverkar turkiska statens intressen och utgör ett hot mot turkiska republiken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV