Ordförande i RFSL Umeå, Liza Linge, menar att invigningen var på tiden:
– Umeå kommun har länge marknadsfört sig som en väldigt hbtq-vänlig kommun, trots att kommunen egentligen inte gjort mycket alls för att så ska vara fallet. Denna hylla är ett första steg att konkret göra något.
Det råder, som sig bör vid festliga invigningar, en väldigt glad och uppsluppen stämning i lokalen. Olika musikaliska inslag avlöser varandra, och det känns lite passande upproriskt att just Pride tar sig rätten att, i denna bastion för tystnad, låta musik och applåder dåna ut över bokhyllor och läsesalar. Det hela påminner något om Pride-paradernas ursprung och rötter i USA, då människor helt sonika tog sig rätten att störa ordningen genom att visa sin stolthet och skandera ut ”We’re here, we’re queer, get used to it!”.
Liza Linge, ordförande i RFSL Umeå.
Under invigningen strömmar det in gratulationer från världens alla hörn över den nyinvigda regnbågshyllan. Det kan möjligen tyckas lite överdrivet. Det mesta som gjorts är egentligen bara att flytta böcker som funnits på andra avdelningar till en ny hylla.
Men sanningen är att hyllans viktigaste bidrag är själva synliggörandet. Detta står klart när Johanna Salander och Ann-Sofie Lundin, skådespelarna som i sin aktuella pjäs ”Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne”, beskriver hur de i sina tonår saknade ord, saknade ett språk för deras kärlek till varandra. Ett språk som nu förhoppningsvis synliggörs och görs tillgängligt genom regnbågshyllans romaner som täcker allt från barnböcker, ungdomsböcker till vuxenromaner, tidskrifter och spelfilmer.
Johanna Salander och Ann-Sofie Lundin
Hur är det då ställt med könsfördelningen i regnbågshyllan? Lite fördomsfullt förväntar sig Feministiskt Perspektivs reporter att hyllan ska vara full av män, bögar och historier och filmer om hur det är att vara homosexuell man i dag och igår. Men fördomen får inget vidare fäste, för när draperiet dras undan och utbudet visas så ryms här flera verk av kvinnor såsom Elisabeth Ohlson Wallin, Jeanette Winterson och Mian Lodalen. Könsfördelningen är inte helt jämn, men ganska nära.
Ändå saknas något, för här finns inte mycket alls om transsexuellas livsöden. Christer Edeholt och Maria Lindgren, bibliotekarier och tillika ansvariga för regnbågshyllans utbud, håller med om att regnbågshyllan inte är komplett:
– Det saknas mycket av och om transsexuella just nu. Och det finns inte speciellt många barnböcker heller. Men vi får in tips hela tiden, vi har haft stor hjälp av olika forum och privatpersoner som hela tiden lämnar idéer för vilka böcker vi bör ta in.
Festligt tilltugg
Umeå Pride är givetvis mycket mer än en regnbågshylla. De stora evenemangen sker till helgen, med sedvanlig parad och stor fest på lördag. En nystartad filmklubb med hbtq-tema har premiär på Prideveckans sista dag, söndag, och Ögonblicksteaterns pjäs ”Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne” ger extraföreställning just under Pride. Liza Linge är mycket nöjd med programmet.
– Dessutom finns det all anledning att fira lite extra just nu, eftersom den tidigare diskrimineringen av lesbiska par vid provrörsbefruktning äntligen tas bort. Nu får lesbiska rätt till subventionerad inseminering genom landstinget på precis samma villkor som heterosexuella par. Det ska vi glädjas över.
Flerspråkigt i regnbågshyllan.