Startsida - Nyheter

USA: Sade vagina – stängdes av

Det började med att demokraten Lisa Brown häromveckan i den amerikanska delstaten Michigans representanthus yttrade v-ordet: vagina. Därefter stängde talmannen av henne.

I protest mot att ha blivit tystad under en dag deltog Lisa Brown i en uppläsning av Vaginamonologerna, tillsammans med bland annat författaren och regissören av samma verk, Eve Ensler, på trappan till representanthuset. Omkring 2 500 personer deltog i manifestationen. I ett tal sade Lisa Brown att lagstiftningen som debatterades riskerar att i praktiken häva den banbrytande domen från USA:s Högsta domstol 1972, Roe vs. Wade, och att kvinnors rättigheter riskerar att vridas tillbaka till 1960-talet.

-Vi borde inte lagstifta vaginor om man inte får säga ’vagina’, sade hon i ett tal under manifestationen, rapporterar den amerikanska tidningen Detroit Free Press. Det var i samband med att ett förslag om att begränsa aborträtten debatterades i representanthuset som Lisa Brown avslutade ett anförande med ordet vagina:


"Nej betyder nej"

- Avslutningsvis herr talman, är jag smickrad över att ni alla är så intresserade av min vagina, men ’nej’ betyder ’nej’.

Talmannen James Bolger sade dagen efter att Brown inte skulle ha rätt att tala då hon i ord och handling brutit mot representanthusets ”dekorum”, medan Brown menade att det var en ren bestraffning för hennes användande av ordet.

- Jag är förbannad över att den här legislativa kammaren inte bara vill diktera vad kvinnor gör, utan även vad vi får säga, sade Brown under en presskonferens senare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV