Till en början såg det ut att bli en helt vanlig fotoutställning. Men eleverna vid Ålsta folkhögskola gav sina fotoprojekt ett helt annat syfte än de planerat från början.
Just nu ställer de ut sina slutprojekt på Kulturmagasinet i Sundsvall. De väljer att tillägna sin utställning till den iranska journalisten och regimkritikern Maryam Sheikhi.
Sheikhi fick förra tisdagen beskedet från Migrationsöverdomstolen att hon ska utvisas till Iran. Och där bestämde sig eleverna för att tillägna utställningen till henne.
David Spak, journaliststuderande vid Ålsta folkhögskola, är en av dem som engagerat sig i Maryam Sheikhis fall.
– Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea och Martin Schibbye och Johan Persson sitter fängslade i Etiopien. Dessa fall har rört upp starka känslor hos såväl politiker och allmänheten, men hur kan då vi i Sverige, utvisa en journalist till ett land där säker tortyr väntar? Är det rätt att utvisa en person till ett land där tortyr och sannolikt döden väntar? Skärpning Sverige. Vad håller vi på med? Vi värnar om våra egna journalister. Varför kan vi inte värna om Maryam Sheikhis liv? undrar han.
Tar inte upp ärendet
När eleverna, i måndags, förberedde utställningen som bäst och stod med hammare, spik och tavlor i händerna, kom Maryam Sheikhi och hennes make Amirali Khomanizad in i utställningslokalerna. Många elever blev tagna av detta besök och de kände ännu starkare att de gjort rätt. De hade gett sin utställning ett syfte.
– För några dagar sedan bestämde vi oss för att vår fotoutställning skulle tillägnas den utvisningshotade iranska journalisten Maryam Sheikhi. Under förberedelserna kom hon och hennes make och hälsade på. Det betydde väldigt mycket, inte minst för utställningen men också för mig, säger David spak.
Maryam Sheikhi flydde från Iran i slutet av 2010. När hon och maken fick avslag från både Migrationsverket och Migrationsdomstolen överklagade de ärendet till Migrationsöverdomstolen.
De hoppades länge på att få stanna i Sverige. Men förra tisdagen fick de det ödestigna beskedet. Migrationsöverdomstolen kommer inte att ta upp deras ärende.
Det var när det beskedet kom som eleverna från Ålsta folkhögskolas journalist- och fotolinje bestämde sig för att ställa ut sina fotoprojekt för att uppmärksamma fallet.
Avrättas
Maryam Sheikhi har länge arbetat som journalist och kritiserat regimen i Iran. Detta gjorde hon redan innan hon lämnade hemlandet. Hon lider av sjukdomen MS och uppger att hon efter kritiken mot regimen inte längre behandling för sin sjukdom.
Det var en av anledningarna till att hon valde att fly från Iran till Sverige. Hon drömde om en fristad och fann den tillfälligt i Stöde i Medelpad.
Om utvisningen verkställs räknar Maryam Sheikhi med att bli gripen så fort hon kliver av planet, eftersom hon efterlysts i hemlandet på grund av sin kritik mot den sittande regimen. Både Sheikhi och hennes make har även bytt religion från islam till kristendom, ett brott som enligt iransk lag kan straffas med döden.
Det var inte bara eleverna som blev berörda av parets besök hos eleverna i deras förberedelser inför utställningen.
Maryam Sheikhi och hennes man blev själva tagna av elevernas engagemang. Om hon trots allt får stanna i Sverige har hon lovat att besöka folkhögskolan Ålsta för att berätta mer om sitt liv som iransk journalist på flykt.
David Spak och hans studiekamrater hoppas få se henne i Ålstas aula. Men just nu vågar ingen hoppas.