Nu tar EU-kommissionär Viviane Reding fram ett lagförslag om tvingande könskvotering till börsbolagens styrelse. Hon har gett upp tanken på att Europas företag ska klara uppgiften på frivillig väg, skriver Europaportalen. Högsta tillåtna andel män bland ledamöterna blir 60 procent.
Viviane Reding, EU:s kommissionär för grundläggande rättigheter, kommer att lägga fram ett lagförslag som ska göra kvotering tvingande. I mars 2010 lanserade hon en modell sin frivilliga modell där företag frivilligt kunde åta sig att öka andelen kvinnor i styrelserna till 30 procent 2015 och 40 procent till 2020.
Starkt stöd
Då var 11,8 procent av styrelseledamöterna kvinnor. Sedan dess har andelen ökat med två procentenheter, vilket med historiska mått mätt är en hög takt. Men med det tempot skulle det enligt EU-kommissionen ta det 40 år att nå 40-procentmålet, skriver Europaportalen.
Stöd för minskad manskvot
Och det var bara 24 företag som antog utmaningen att frivilligt skapa jämställda bolagsstyrelser. Nu har Vivianne Reding tröttnat. I oktober lägger hon fram ett tvingande lagförslag.
– I vilken form det blir är inte klart ännu, vi bereder fortfarande frågan. Det beror också på vad de andra kommissionärerna tycker. Men det kommer helt klart i oktober, säger hennes talesperson Mina Andreeva till Europaportalen.
Enligt Andreeva backar en av de tyngsta kommissionärerna, fransmannen Michel Barnier, upp förslaget och även i EU-parlamentet finns en majoritet för Redings initiativ. Men ett lagförslag ska antas av EU-ländernas regeringar i ministerrådet. Fem länder har redan lagstadgad kvotering. Ytterligare fem har antagit regler om könsfördelning vid styrelserna för statsägda företag. Hur de övriga ställer sig till Redings initiativ är ännu oklart.
Lägst andel män i Finland
Storbritanniens premiärminister David Cameron kan tänka sig kvotering för att få en jämnare könsfördelning ”om man inte når dit genom andra sätt”. Sveriges jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har sagt nej till kvotering i näringslivet med hänvisning till äganderätten medan finansminister Anders Borg så sent som för en månad sedan hotade med kvotering, eftersom utvecklingen står still på strax under 24 procent och valberedningar låter bli att följa bolagskodens regler vad gäller jämställdhet.
Minst manskvotering har Finland med 72,9 procent, följt av Lettland och Sverige. Mest har Malta, Cypern och Ungern.