De hushållsanställda är ofta unga kvinnor som migrerat och saknar möjlighet att hävda sina rättigheter, i den mån de känner till dem. De lever och arbetar under förtryckande och ofta våldsamma villkor.
En framgång under 2011 är dock antagandet av ILO:s konvention 189 om hushållsarbetare. Nu gäller det att se till att konventionen – som ger hushållsarbetare rätt att organisera sig och rätt till anständiga arbetsvillkor – implementeras, konstaterar IFS generalsekreterare Sharan Burrow i rapportens förord.
76 döda
Enligt rapporten dödades minst 76 personer – varav 56 i Latinamerika – på grund av sin fackliga verksamhet under 2011. Till den siffran ska läggas de fackföreningsmedlemmar som dödades under den arabiska våren. 309 personer har fängslats på grund av sin fackliga verksamhet, däribland kvinnor i Turkiet som planerade fackliga aktiviteter inför kvinnodagen. Över 100 000 har blivit hotade.
I Europa fick många arbetstagare se sina rättigheter begränsade i samband med åtstramningsåtgärder – i Portugal, Ungern, Rumänien och inte minst i Grekland.
Fackliga rättigheter förtrycktes hårdare i Mellanöstern och Nordafrika än någon annanstans i världen, enligt rapporten. Många av dem som krävde sina rättigheter under den arabiska våren – däribland fackföreningsmedlemmar – fick betala ett högt pris. Ett stort antal dödades, många arresterades och fängslades.
Fler otrygga anställningar
I rapportens förord lyfter Sharan Burrow också fram att antalet otrygga anställningar har ökat. Den stora andelen kontrakts- och tillfälliganställd arbetskraft identifieras av många fackliga organisationer som ett av de största hindren för organisering och skydd för arbetstagares rättigheter. Framför allt gäller detta i Sydafrika, Bangladesh, Kambodja och Pakistan.
Sverige får i rapporten kritik för lagstiftningen som riksdagen antog efter EU-domstolens Lavaldom 2010. Lagen begränsar utländska arbetares möjligheter till samma arbetsvillkor och löner som övriga anställda på den svenska arbetsmarknaden, skriver sajten fackligt.eu.